Secondary Adv

Gati gjysma e pyjeve tropikale eshte shkaterruar

Share on Google+

Pyjet tropikale në të gjithë botën rrezikohen në një shkallë të lartë, dhe nëse situata vazhdon, ekspertët parashikojnë që ato mund të zhduken krejtësisht në 100 vjet.   

 

Pyjet tropikale janë ndër ekosistemet më të rëndësishme në planet, duke qenë shtëpia e shumë prej biodiversitetit në botë. Megjithatë shpyllëzimi global vazhdon dhe nuk është në interes të të gjithëve ta ndalojmë atë.

 

Pyjet e shiut dikur mbulonin 14 përqind të sipërfaqes së Tokës, por gati gjysma tani është zhdukur, duke lënë vetëm tetë përqind të mbetura. Arsyeja kryesore për këtë është shpyllëzimi, procesi me të cilin pyjet shkatërrohen përgjithmonë për të vënë tokën në dispozicion për përdorime të tjera. Vitin e kaluar, 12 milion hektarë pyll tropikal u humbën përmes shpyllëzimit. 

 

Më shqetësuese, nëse vazhdon kjo shkallë e shpyllëzimit, ekspertët vlerësojnë se pyjet e fundit të mbetura të shiut mund të shkatërrohen në rreth 100 vjet. E thënë shkurt, njerëzit janë kërcënimi kryesor për pyjet e shiut dhe shkaku kryesor i shpyllëzimit. Sipas një studimi të WWF, rreth 17 përqind e pyjeve të shiut Amazonian janë zhdukur në 50 vitet e fundit. 

Ulja e pyjeve të shiut të planetit zvogëlon masivisht mundësinë e ngadalësimit ose ndaljes së ndryshimit të klimës. Ne kemi nevojë për pemë, sepse ato thithin dyoksidin e karbonit që nxjerrim dhe gazrat serë që lëshojnë aktivitetet njerëzore. Shkatërrimi i pyjeve tropikale bën që këto gazra të mbeten në atmosferë dhe të bllokojnë rrezatimin diellor. 

 

Kjo pastaj rrit temperaturat globale dhe ndikon në modelet e motit në të gjithë botën. Shkencëtarët e klimës pajtohen që rreth 12 përqind e të gjitha emetimeve klimatike të bëra nga njeriu vijnë tani nga shpyllëzimi, kryesisht në zonat tropikale.


Më të lexuarat