Secondary Adv

Marsi ka qene dikur planet i mbuluar me oqean

Share on Google+

Sot Marsi është një shkretëtirë e ftohtë dhe e thatë por miliarda vjet më parë, mund të ishte një planet i mbuluar me ujë sipërfaqësor, jo aq të ndryshëm nga Toka.  

 

Dallimi i madh midis atëherë dhe tani është atmosfera Marsiane, e cila tani është e hollë dhe e thatë, por dikur ishte mjaft e trashë për të ruajtur nxehtësinë. Kjo nxehtësi e bllokuar lejoi që uji të jetë i lëngshëm në sipërfaqen e planetit, që është thelbësore për mundësinë e jetës ekzistuese atje.

 

Shkencëtarët duan të dinë më shumë rreth atmosferës antike të Marsit, si për përbërjen e saj, ashtu edhe për mënyrën se si nxiti mjedisin në planet dhe për sa kohë vazhdoi. Një mënyrë është duke vlerësuar trashësinë e atmosferës antike duke shikuar praninë e izotopeve të oksigjenit. Izotopet janë versione të një atomi, i cili ka një masë të ndryshme se zakonisht për shkak të një numri të ndryshëm të neutroneve. 

 

Kur krahasohet me Tokën, Marsi ka më shumë nga izotopet e renda, 18O, në proporcion me një izotop më të lehtë, 16O. Sidoqoftë, raporti midis këtyre dy izotopeve nuk është i qëndrueshëm me kalimin e kohës. Një studim i ri mund ta shpjegojë këtë pasi raporti ndryshon gjatë gjithë ditës Marsiane. Matjet e mëparshme në Mars ose nga Toka kanë marrë një larmi vlerash të ndryshme për raportin izotop, shpjegoi autori kryesor. 

 

Në matjet tona, raporti i izotopit ndryshon nga të qenurit rreth 9% të varfëruar në izotopë të rëndë në mesditë në Mars, për të qenë rreth 8% të pasuruar në izotopë të rëndë, rreth rreth 1:30 p.m, krahasuar me raportet e izotopit që janë normale për oksigjenin e Tokës. Kjo ndihmon për të shpjeguar matjet e mëparshme të atmosferës Martiane të cilat dukeshin se ishin kontradiktore.

 

Ky është një lajm i mirë për shkencëtarët, pasi do të thotë se modelet që kemi se si atmosfera e Marsit u zhvillua me kalimin e kohës janë ndoshta të sakta.


Më të lexuarat