Secondary Adv

Hena mund te permbaje metale te cmuara

Share on Google+

Metalet e çmuara mund të ekzistojnë nën sipërfaqen e Hënës, thonë shkencëtarët. 

 

Një ekip studiues e bëri parashikimin pasi modeloi kushtet gjeologjike që mund të ekzistonin në pjesën e brendshme të satelitit të Tokës. 

 

Ata zbuluan se manteli i Hënës ka të ngjarë të të jetë i pasura me elemente të caktuara 'siderofile', si ari dhe platini, të cilat lidhen lehtësisht me hekurin. Është e paqartë saktësisht se cilat metale të çmuara mund të qëndrojnë nën sipërfaqen e Hënës, dhe nëse do të ishin të lehta për tu nxjerrë. 

 

Gjeologu James Brenan dhe kolegët e tij vendosën të përpunojnë përbërjen e mantelit të hënës, veçanërisht atë të elementëve të ashtuquajtur siderofil, të cilat përfshijnë arin dhe platinin. Ekspertët besojnë se këto nuk ishin pjesë e Hënës kur u formua për herë të parë pasi një planet me madhësinë e Marsit u përplas në Tokë, duke shpërndarë materialin në hapësirë. 

Studiuesit filluan duke marrë parasysh materialin e sjellë nga Hëna rreth 50 vjet më parë, i cili është në dispozicion për tu studiuar. Hulumtimet e mëparshme mbi shkëmbinjtë e sjellë nga misionet Apollo 15 dhe 17, jepnin nivele siderofile që ishin rreth 10-100 herë më të vogla se sa pritej. 

 

Ekipi zbuloi se pjesët e mantelit të hënës nga e cila vijnë lavë mbizotërojnë nga sulfatet e pasura me squfur, të pasura me hekur që përqendrojnë disa elemente siderofile, duke i penguar ato të mos arrijnë në sipërfaqe. 

 

Rezultatet tona tregojnë se squfuri në shkëmbinjtë vullkanikë hënor është një gjurmë gishti për praninë e sulfurit të hekurit në brendësi shkëmbore të Hënës, tha profesori Brenan.


Më të lexuarat