Secondary Adv

Me shume se 800 asteroide do godasin Token ne 100 vjet

Share on Google+

Agjensia Evropiane e Hapësirës vlerëson se aktualisht ka 878 asteroide në "listën e rreziqeve" për goditjen e Tokës. 

 

Ideja e një asteroidi të madh që shkatërrohet në Tokë mund të tingëllojë si komploti i një filmi fantastiko shkencor, por sipas Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA), ajo së shpejti mund të bëhet realitet.   

 

ESA vlerëson se aktualisht ka 878 asteroide në ‘listën e rrezikut’ për goditjen e Tokës. Agjensia hapësinore shpjegoi: Ky katalog ESA mbledh së bashku të gjithë asteroidet që ne dimë se kanë një shans" jo-zero" për të ndikuar Tokën në 100 vitet e ardhshme. Kjo do të thotë se një ndikim, sado i pamundur, nuk mund të përjashtohet. 

 

Një ndikim edhe nga një asteroid i vogël mund të shkaktojë 'shkatërrim serioz', sipas ESA. Për të zvogëluar rrezikun e një ngjarje të tillë, ESA është bashkuar me disa partnerë ndërkombëtarë për të kërkuar asteroide, dhe për të zhvilluar teknologji për t'i larguar ato. Gjatë ditëve në vijim, ekspertët e mbrojtjes planetare do të takohen në tre lokacione në të gjithë Evropën për të koordinuar këto përpjekje. 

 

ESA shtoi: Këto tre takime ilustrojnë gjerësinë e aktivitetit që po zhvillohet aktualisht në të gjithë globin për të zvogëluar rrezikun e një ndikimi asteroid, për të siguruar paralajmërime të hershme për një kërcënim të tillë, dhe për t'u përgatitur në Tokë në një rast të pamundur të një goditjeje, mbrojtja planetare po përgatitet.


Më të lexuarat