Secondary Adv

Krijohet kamera me cilesi me te larte se syri i njeriut

Share on Google+

Kina po teston dhe përdor sistemet e njohjes dhe identifikimit të fytyrës gjerësisht tek popullsia e saj.  

 

Një teknologji e tillë është duke u përdorur për të identifikuar kriminelët dhe madje edhe për të monitoruar studentët. Njerëzit tashmë mund të bëjnë pagesa me një skanim të thjeshtë të fytyrës. 

Forca e fundit e vendit në teknologji është një super kamera e njohjes së fytyrës, e aftë të kapë mijëra fytyra në një stadium në detaje të përsosura. Zbulimi i kamerës mbresëlënëse, e cila gjithashtu mund të gjente një objektiv të veçantë në një çast, ka bërë që disa kritikë të thonë se do të përdoret për të kontrolluar popullsinë kineze.

 

Sistemi i ri me aparat fotografik me rezolucion 500 megapiksel, është jashtëzakonisht pesë herë më i detajuar se rezolucioni 120 milion pixel i syrit të njeriut. Në një stadium në të cilin ulen dhjetëra mijëra njerëz, kamera mund të bëjë një fotografi panoramike, duke dhënë një imazh të qartë, të detajuar në mënyrë të përkryer të çdo fytyre njerëzore të pasigurt në turmë. 

 

Kamera u zhvillua nga Universiteti Fudan me bazë në Shanghai dhe Instituti i Optikës në Changchun. Fotografi të marra nga kjo kamera mund të jenë të integruara me inteligjencën artificiale, njohjen e fytyrës, monitorimin në kohë reale dhe teknologjinë e informatikës në cloud për të punuar si një zgjidhje bindëse e mbikëqyrjes. 

 

Objektivat specifike mund të gjenden në një çast. Ndërsa kamera është padyshim një arritje mbresëlënëse teknologjike, kritikët po tregojnë implikimet që ajo ka për privatësinë në shoqërinë e Kinës.


Më të lexuarat