Secondary Adv

Robotika po demton ekonomine Amerikane

Share on Google+

Një studim i ri ka zbuluar se pjesa e të ardhurave kombëtare që u jepet punonjësve në Amerikë është ulur në mënyrë dramatike ndërsa automatizimi vazhdon të rritet. 

 

Studimi sugjeron që punonjësit ndjehen se kanë humbur fuqinë e tyre të negociatave kur bëhet fjalë për të kërkuar ngritje të pagave nga frika se mund të zëvendësohen nga një robot. 

 

Bizneset kanë më shumë mundësi për të automatizuar pozicione të vështira për t'u mbushur tani sesa në të kaluarën, shkruajnë autorët e studimit. Me përparimet e shpejta në robotikë dhe inteligjencën artificiale, robotët mund të kryejnë më shumë punë dhe detyra që kërkonin aftësi njerëzore vetëm disa vjet më parë. 

 

Shumica do të mendojnë se një treg i fortë i punës në SH.B.A. do të nënkuptojë një bum të pagave, por me rritjen e përdorimit të robotikëve, aq më i ulët bëhet fitimi kombëtar. Ekonomistët në Bankën Federale të Rezervave të San Francisko zbuluan se ka pasur një rënie nga rreth 63 përqind në vitin 2000 në 56 përqind në 2018. 

 

Zhvillimet e fundit në robotikë dhe inteligjencën artificiale kanë përtërirë shqetësimet se robotët mund t’i bëjnë punëtorët të duken të tepërt. Aksionet e punës filluan të shohin një rënie në fillim të viteve 2000, pjesa e të ardhurave kombëtare që u shkon punonjësve, të cilat ranë rreth shtatë përqind. 

 

Të ardhurat kombëtare janë kompensimi për të gjithë faktorët e prodhimit në ekonomi, nga punëtorët njerëzorë deri tek kostot e mirëmbajtjes dhe blerja e pajisjeve të automatizimit. 

 

Megjithëse automatizimi peshon pjesën e punës në modelin tonë, ai megjithatë ka një ndikim pozitiv në punësimin e përgjithshëm dhe kështu ka kontribuar në rënien e vazhdueshme të shkallës së papunësisë në vitet e fundit.


Më të lexuarat