Secondary Adv

Gomat e makines jane burim perhapes i mikroplastikes

Share on Google+

Një studim i ri ka zbuluar një burim befasues të mikroplastikës që ka mbushur në heshtje oqeanet dhe që përhapet në gjallesat detare. 

 

Nga shtatë trilion copëzat e mikroplastikës që përfundojnë në Gjirin e San Franciskos çdo vit, shumë prej tyre mund të gjenden përsëri në gomat e makinave. 

 

Ndërsa njerëzit vozisin, gomat derdhin grimca plastike mikroskopike që mblidhen në sipërfaqet e rrugës dhe më pas derdhen në det nga ujërat e shiut. Studimi, nga Instituti San Francisko Estuary, zbuloi se gomat e makinave prodhonin 300 herë më shumë mikroplastikë sesa ato të prodhuara duke larë rroba poliester ose mikrobe të përfshira në produkte bukurie. 

Mikroplastikë janë gjetur edhe në ujërat e shiut dhe mostrat e borës në male. Studiuesit besojnë se grimcat mikroplastike mund të udhëtojnë me qindra, dhe me mijëra ose milje përmes ajrit. Njerëzit konsumojnë rreth 73,000 copë plastike në vit, kryesisht përmes ngrënies dhe pirjes. 

 

Një studim zbuloi se njeriu mesatar konsumon ekuivalentin e një karte krediti prej plastike çdo javë. Plastikat kanë pasur një ndikim të rëndësishëm në jetën e kafshëve si në det ashtu edhe në tokën e thatë. 

 

Mikroplastikat në oqean janë dyfishuar në vëllim çdo vit që nga viti 1940 sipas Jennifer Brandon, një biologe e specializuar në mikroplastikë në UC San Diego. Një studim i OKB i botuar në gusht zbuloi se mikroplastikat ishin të pranishme në shishet e ujit.


Më të lexuarat