Secondary Adv

Robocar, makina e pare autonome e garave

Share on Google+

Roborace quhet kompania e cila ka arritur të krijojë makinën e parë të garave robotike e cila lëviz me shpejtësi rekord falë sistemit autonom të drejtimit. 

 

Kompania me bazë në Britani e quajtur Roborace, është kompania e parë që ka arritur të krijojë makinën autonome të garave më të shpejtë në botë. 

 

Automjeti që mban Rekordin Botëror Guinness, me një shpejtësi të lartë prej 282.42kph ose 175.49 km/orë, është një makinë plotësisht garuese e quajtur Robocar, e cila është gjithashtu automjeti i parë që ka përfunduar ngjitjen e kodrave në Goodwood Festival të Shpejtësisë në një mënyrë krejtësisht autonome.  

Por Robocar nuk ka kabinë për një shofer njeri, kështu që Roborace ka një automjet tjetër të quajtur DevBot 2.0, i cili përdor të njëjtën teknologji të inteligjencës artificiale si Robocar por përfshin një vend pasagjeri, timon dhe pedale. 

Ashtu si makinat pa shofer të cilat janë duke u zhvilluar nga dy prej kompanive më të njohura, Google dhe Uber në Kaliforni, automjetet e Roborace përdorin LIDAR, radarë, kamera AI, sensorë ultrasonik, sensorë të shpejtësisë optike dhe pozicionimin e GNSS për të përzënë vetë. 

 

Ata gjithashtu drejtojnë programin NVidia's Drive PX2 AI për llogaritjen e makinave, i cili në thelb vepron si "truri" i makinës, duke i mundësuar që të interpretojë të gjitha informacionet nga sensorët. 

 

Roborace shpreson të përshpejtojë zhvillimin e programeve autonome dhe të kontribuojë në revolucionin më të gjerë të makinës pa shofer duke e shtyrë teknologjinë në kufijtë e saj në një gamë të mjediseve të kontrolluara. 


Më të lexuarat