Secondary Adv

10 vendet me te populluara ne bote ne 2100

Share on Google+

Nëse kthehemi në 1950, popullsia e Kinës ishte 554 milion, India ishte shtëpia e 376 milion njerëzve, dhe SH.B.A. kishte një popullsi prej 159 milion.    

 

Këto tre vende dhe shumë të tjera kanë parë një rritje shpërthyese të popullsisë në dekadat e fundit. Në dekadat e ardhshme, rritja e popullsisë në botë do të nxitet nga Afrika nën-Sahariane dhe vendet aziatike. Kombet e Bashkuara kanë botuar raportin e tyre për Prospektet e Popullsisë Botërore 2019, i cili ngre disa shqetësime serioze.    

 

OKB vlerëson se popullsia globale do të rritet nga 7.7 miliardë në 9.7 miliardë deri në vitin 2050. Do të rritet më tej në 10.9 miliardë deri në vitin 2100. Shtimi i rreth 3.2 miliardë njerëzve në planet do të bëjë tendosje të mëtejshme të burimeve natyrore. These are going to be the world’s most populous countries by 2100. 

 

Këto do të jenë vendet më të populluara në botë deri në vitin 2100.   

 

10- Egjipti (225 milion)

Egjipti aktualisht ka një popullsi prej rreth 100 milion. Popullsia e saj pritet të jetë më shumë se dyfish në 225 milion deri në vitin 2100.  

 

9- Tanzania (286 milion) 

OKB vlerëson se popullsia e saj do të rritet nga 60 milion në 286 milion deri në vitin 2100.  

 

8- Etiopia (294 milion) 

Me rreth 110 milion njerëz, Etiopia është vendi më i populluar dhe ekonomia më e madhe në Afrikën Lindore. OKB vlerëson se popullsia e saj do të kalojë në 294 milion deri në vitin 2100. 

 

7- Indonezia (321 milion) 

Indonezia është aktualisht vendi i katërt më i populluar në botë menjëherë pas Kinës, Indisë dhe Shteteve të Bashkuara. Popullsia e saj vlerësohet të jetë 274 milion në vitin 2020, e cila do të rritet në 321 milion në 2100. 

 

6- Republika Demokratike e Kongos (362 milion) 

Kongo aktualisht ka një popullsi të vlerësuar prej 92 milion. OKB parashikon që popullsia e saj do të vazhdojë të rritet gjatë dekadave të ardhshme, duke arritur në 362 milion deri në fund të shekullit.  

 

5- Pakistani (403 milion)  

Popullata e përgjithshme e Pakistanit është rritur me gati 60% në dy dekadat e fundit. Aktualisht është vendi i pestë më i populluar në botë. OKB vlerëson se popullsia e Pakistanit do të dyfishohet nga 221 milion në vitin 2020 në 403 milion deri në vitin 2100. 

 

4- Shtetet e Bashkuara të Amerikës (434 milion) 

Popullsia amerikane nuk do të rritet shumë në tetëdhjetë vitet e ardhshme. SHBA vlerësohet të rritet nga 329 milion këtë vit në 434 milion deri në 2100.  

 

3- Nigeria (733 milion) 

Sipas parashikimeve të OKB, popullsia e Nigerisë do të tejkalojë atë të Shteteve të Bashkuara në 2047, duke e bërë atë vendin e tretë më të populluar në botë. Midis 2020 dhe 2100, popullsia e Nigerisë do të trefishohet nga 206 milion në 733 milion.  

 

2- Kina (1.065 miliardë) 

Aktualisht vendi më i populluar në botë, popullsia e Kinës do të bjerë me 375 milion ndërmjet viteve 2020 dhe 2100. Popullsia e saj do të arrijë kulmin në 2031 dhe më pas do të fillojë të bjerë. 

 

1- India (1.45 miliardë) 

India parashikohet të kapërcejë Kinën si vendi më i populluar në botë në vitin 2027. Popullsia e saj do të vazhdonte të rritet nga 1.38 miliardë në vitin 2020 në 1.7 miliardë në 2059.


Më të lexuarat