Secondary Adv

10 qytetet me te pastra ne bote per 2019

Share on Google+

Të gjitha qeniet njerëzore duan të jetojnë në një mjedis të pastër dhe të gjelbër, por jo të gjithë janë të përkushtuar të ndërmarrin veprime për ta bërë këtë realitet.   

 

Ngadalë por me siguri, shëndeti i Tokës po degradon dhe cilësia e jetës së njeriut po degradon bashkë me të. Megjithëse mohuesit e ndryshimeve klimatike vazhdojnë të lulëzojnë dhe nganjëherë marrin vendime katastrofike, e gjithë shpresa nuk humbet. Disa qytete dhe vende po bëjnë përpjekje për të mbajtur mjedisin e tyre të pastër duke zvogëluar emetimet e karbonit, duke parandaluar mbetjet urbane dhe uljen e niveleve të ndotjes.  

 

Universiteti Yale & Forumi Ekonomik Botëror ka bërë një listë të qyteteve më të pastra në botë në varësi të parametrave të tillë si shëndeti i mjedisit jetësor, gjallëria e ekosistemit, biodiversiteti, ndotja e ajrit, uji etj. Kjo njihet si Vota e Performancës së Mjedisit. Më poshtë janë renditur 10 qytetet më të pastra në botë për vititn 2019.

 

1. HAMBURG 

Hamburgu është qyteti më i pastër dhe një nga qytetet më miqësorë me mjedisin në botë. Ai ka vendosur një objektiv ambicioz duke premtuar se do të zvogëlojë emetimin e karbonit me 80% deri në vitin 2050. 

 

2. ÇIKAGO 

Çikago mund të duket një kandidat i pamundur për të qenë një nga qytetet më të pastra në botë, por ai ka adoptuar një qasje inovative për uljen e ndotjes dhe mbeturinave. Ka më shumë se 2 milion metra katrorë kopshte në çati dhe një rrjet i zhvilluar mirë i transportit publik që ndihmojnë në uljen e ndotjes.  

 

3. KOPENHAGEN 

Kopenhagen është një qytet me ngjyra në Danimarkë që pranohet gjerësisht si qyteti më miqësor me mjedisin në botë. Administrata ka investuar shumë në ruajtjen e cilësisë së ujit dhe uljen e ndotjes së ajrit dhe ujit. 

 

4. HONOLULU 

Ky qytet ishull është një nga qytetet më të largëta në botë dhe ka shumë pak industri ndotëse. Ka një bollëk hapësirash të gjelbërta dhe asnjë hedhje të mbeturinave publike. 

 

5. HELSINKI 

Helsinki është një nga shumë qytetet nordike që janë pjesë në listën e qyteteve më të pastra në botë. Banorët e qytetit janë shumë të përkushtuar në ruajtjen e mjedisit dhe parandalimin e mbeturinave.

 

6. REYKJAVIK 

Kryeqyteti i një prej vendeve më të pastra në botë, Reykjavik jo vetëm që renditet shumë në qëndrueshmërinë, riciklimin, përdorimin e transportit publik dhe hapësirave të gjelbra, por gjithashtu ka një indeks të lartë të zhvillimit të përgjithshëm njerëzor me njerëz që janë shumë të vetëdijshëm për mjedisin. 

 

7. VIENNA 

Vjena është kryeqyteti i Austrisë dhe është gjithashtu qyteti më i madh Austriak. Janë investuar shumë para në hartimin dhe mirëmbajtjen e një sistemi efektiv të depozitimit të mbeturinave dhe shumica e mbeturinave të krijuara nga ky qytet riciklohen, duke ulur kështu nivelin e ndotjes. 

 

8. GJENEVA 

Nuk është për t'u habitur që Gjeneva ia ka dalë të jetë në listën e qyteteve më të pastra në botë. Ky qytet është në krye të lëvizjes që promovon zhvillimin e qëndrueshëm dhe gjithashtu ka nivele shumë të ulëta të ndotjes. 

 

9. CURITIBA 

Brazili mund të mos jetë një nga vendet më të pastra në botë, por sistemi unik i krijuar nga qyteti i Curitiba për të siguruar riciklimin e mbeturinave është përgjegjës për vendin e tij në mesin e qyteteve më të pastra në botë. 

 

10. SINGAPORI 

Singapori është një nga qytetet më të vizituar në botë, por ka arritur të ruajë standardet e tij të pastërtisë pavarësisht fluksit të madh të turistëve. Ekzistojnë ligje shumë të rrepta, po aq të zbatueshme për qytetarët dhe të huajt, për të siguruar pastërtinë.


Më të lexuarat