Secondary Adv

Nje asteroid gjigant goditi Token 12,800 vjet me pare

Share on Google+

Një asteroid i madh mund të ketë goditur Tokën 12.800 vjet më parë duke shkaktuar ndryshimin global të klimës dhe zhdukjen, sipas provave të reja të gjetura në Afrikën e Jugut.   

 

Shkencëtarët analizuan tokën e lashtë në një zonë të quajtur Wonderkrater dhe gjetën nivele të larta të platinit, për të cilën ata thonë se mbështet hipotezën e ndikimit The Youngn Dryas Impact se një meteor shpërbërës e goditi Tokën dhe shkaktoi një epokë të akullit. 

 

Epoka e akullit që rezulton të besohet nga shumë shkencëtarë se ka fshirë dhjetra lloje gjitarësh përfshirë Mammoth dhe asgjësoi popullsinë njerëzore. Shkencëtarët besojnë se materialet që gjenden në mostrat e lashta të tokës në të gjithë botën janë dëshmi e fragmenteve meteor që u rrëzuan në Tokë.   

Deri tani, prova që meteoritët kishin ndikuar gjatë asaj periudhe dhe që çonin potencialisht në një epokë mini-akulli, ishin dokumentuar vetëm në të gjithë hemisferën veriore. Janë gjetur gjithsej 28 zona me nivele të larta të platinit. 

Një episod i ftohjes së shpejtë të quajtur The Youngen Dryas është një periudhë e dokumentuar mirë që besohet të ketë kontribuar në zhdukjen e shumë specieve të kafshëve të mëdha rreth 12.800 vjet më parë. Teoritë treguan më parë këtë ftohje të epokës pas akullit, si rezultat i ndryshimeve në sistemet e qarkullimit oqeanik. 

 

Një teori tjetër u paraqit nga shkencëtarët amerikanë në 2007, që ftohja u shkaktua nga rënia e pluhurit nga një ndikim asteroid. Pluhuri që qarkullon në atmosferë pas një ndikimi mund të ketë zvogëluar sasinë e dritës së diellit që arrin në tokë, duke ndikuar në rritjen e bimëve dhe temperaturat në tokë. Popullsia njerëzore gjithashtu mund të jetë prekur indirekt në kohën në fjalë. 


Më të lexuarat