Secondary Adv

Rreth 400 rekorde temperaturash u regjistruan kete vere

Share on Google+

Njëzet e nëntë vende në të gjithë botën përjetuan temperaturat e tyre të nxehta rekord midis majit dhe gushtit të këtij viti.   

 

Një total prej 396 rekordesh të nxehtësisë u thyen në hemisferën veriore me Gjermaninë, Francën dhe Hollandën që përjetuan ditët më të nxehta të regjistruara ndonjëherë. 

Shifrat nga ekspertët e klimës në Berkeley Earth në Kaliforni zbuluan se nivele mujore janë regjistruar në 1.200 raste të ndara në veri të ekuatorit. Ekspertët fajësojnë se ngrohja globale është faji për valët e nxehta dhe se temperaturat rekorduese po bëhen gjithnjë e më të zakonshme.   

Të dhënat e analizuara nga moti në të paktën 40 vjet zbuluan se rekordet kombëtare ishin thyer në pjesën më të madhe të Evropës, sipas BBC. Valët e nxehta të mëdha goditën Mbretërinë e Bashkuar, Francën, Belgjikën, Luksemburgun, Gjermaninë dhe Hollandën, të cilat raportuan nivele të reja të të gjitha kohërave në korrik. 

 

Veçanërisht, Franca pa temperaturën e saj më të lartë ndonjëherë 46 °C në korrik. Agjensia Kombëtare e Statistikave Hollandeze, CBS, tregoi se temperaturat rekorde në të gjithë kontinentin mund të kenë vrarë 400 njerëz në Hollandë në një javë të vetme. 

 

Një total prej 2.964 njerëz vdiqën gjatë javës që filloi më 22 korrik, duke shënuar një goditje prej 15 përqind në krahasim me një javë mesatare të verës në vend. Korriku ishte muaji më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë në të gjithë botën. 

 

Mbi 30 rekorde të nxehta të temperaturave u kapën në SHBA dhe 10 u vendosën në Japoni, ku 11 njerëz vdiqën gjatë valëve të nxehtësisë. Dr Rohde shpjegoi se shpeshtësia e rekordeve të larta të të gjitha kohërave është rritur për shkak të ngrohjes së tokës.


Më të lexuarat