Secondary Adv

Krijohet lentja e kameras 20 here me e holle

Share on Google+

Inxhinierët pretendojnë se kanë projektuar një lente që është mijëra herë më e hollë se variantet kryesore, të cilat mund të largojnë gungat në pjesën e pasme. 

 

Në vend që të lakohet si homologët e saj, lentja e re është e sheshtë dhe përkul dritën drejtpërdrejt në sensorin e kamerës, në vend që të kap dritën e një objekti dhe ta përkulë përpara se të arrijë sensorin. 

 

Lentet u zhvilluan nga inxhinierë të Universitetit të Jutah, të cilët besojnë se mund të përdoren për të rrafshuar gungat e kamerave të smartphone. Bashkautor ose studenti i diplomuar i inxhinierisë elektrike, Monjurul Meem tha se lentet tona janë njëqind herë më të lehta dhe një mijë herë më të holla, por performanca mund të jetë aq e mirë sa lentet konvencionale. 

Kjo lente e re ka shumë mikrostruktura, secila duke përkulur dritën në drejtimin e duhur tek sensori. Ekipi ka zhvilluar një proces fabrikimi me një lloj të ri polimeri së bashku me algoritme që mund të llogaritin gjeometrinë e këtyre mikrostrukturave. Mund të mendoni për këto mikrostrukturë si pixel shumë të vegjël të një lente, shpjegon Menon. 

 

Rezultati është një lente që është e sheshtë në vend të jetë e lakuar dhe më shumë se 20 herë më e hollë se flokët e njeriut me aftësi të shtuar për t’u përdorur në imazhe termike për të parë objektet në errësirë. Ndërsa kjo në fund të fundit mund të prodhojë kamera smartphone pa asnjë përplasje, gjithashtu mund t'u japë atyre mundësinë për të marrë imazhe termike.

 

Gjithashtu kjo lente mund të jetë më e lirë për tu prodhuar sepse dizajni i lejon ata t'i krijojnë ato nga plastika në vend të qelqit. Kjo lente optike mund të kishte shpëtuar Apple nga shumë kritika me publikimin e iPhone 11 të tij.

 


Më të lexuarat