Secondary Adv

Terran-1, raketa e pare e bere nga robote

Share on Google+

Një kompani e re e themeluar nga dy ish-studentë të USC dëshiron të ndryshojë mënyrën e bërjes së raketave duke përdorur printera të mëdhenj 3-D. 

 

Projekti fillestar i kompanisë quhet Terran-1, një raketë e gjatë 100 metra e cila fillimisht do të transportojë satelitët deri në 2.800 paund në orbitë rreth tokës. 

 

Plani aktual është të thjeshtojë rrënjësisht prodhimin, duke përdorur 100 herë më pak pjesë për të krijuar një raketë që është aq e lehtë për t’u prodhuar, një makineri që përmban inteligjencën artificiale mund ta trajtojë atë. Relativity Space është e vendosur në Los Angeles, ku po punon për ndërtimin e një rakete që mund të nisë që në vitin 2021.

 

Themeluesit e kompanisë e shohin shtypjen 3-D si çelësin e suksesit të tyre. Kompania ka ndërtuar printerin e vet personal 3-D, të quajtur Stargate, për të cilën pretendon se është më e madhja në botë. Printeri qëndron i gjatë 15 këmbë dhe përdor tre krahë të gjatë për të mbledhur pjesë raketash me alumin të shkrirë. 

 

Kompania është duke trajnuar një robot të inteligjencës artificiale për të qenë në gjendje të mbikëqyrë procesin e shtypjes, diçka që ata shpresojnë se do të çojë në qëllimin përfundimtar për të mundësuar shtypjen e raketave 3D në Mars dhe vende të tjera jashtë botës. 

 

Për të shtypur sende në Mars, keni nevojë për një sistem që mund të përshtatet me kushte shumë të pasigurt, tha kompania. Motori RS-25 i NASA, për të cilin agjensia beson se mund t'i çonte njerëzit në Mars në një moment në vitet 2030, është bërë pjesërisht nga pjesë të shtypura 3-D.


Më të lexuarat