Secondary Adv

Njerezit mund te sigurojne ushqim ne planete te tjera

Share on Google+

Ëndrra e NASA për të kolonizuar Marsin ngadalë po bëhet realitet dhe shkencëtarët po punojnë për të zgjidhur një nga sfidat më të mëdha, sigurimin e ushqimit. 

 

Studiuesit tani kanë përcaktuar nëntë perime të ndryshme që mund të rriten në tokën e Marsit dhe Hënës, përfshirë kuinoa, rrepa dhe domate. 

 

Duke përdorur materialin e simuluar hënor dhe të Marsit të marrë nga NASA të përzier me disa lëndë organike, ekipi ishte në gjendje të vjelë frytet e disa të mbjellave. Studimi u krye nga një ekip shkencëtarësh, të cilët u përpoqën të rrisnin 10 kultura të ndryshme në tokën e simuluar Hënore dhe Marsiane, të njohur si regoliths. 

 

Dhe e vetmja që dështoi ishte spinaqi. Regolithi i Hënës është rikthyer në Tokë, por ne duhet të sjellim përsëri tokën nga Marsi, kështu që ekipi përdori tokat e simuluara të Marsit të NASA-s. Studiuesit zbuluan gjithashtu se toka e simuluar e Marsit kishte karakteristika të ngjashme me atë të Tokës kur ishte fjala për prodhimin e biomasës, por ishte dukshëm më e ulët për tokën e Hënës. 

 

Frutat nuk ishin korrur kurrë më parë në imituesin e tokës në Mars ose simulantin e tokës së Hënës, me sa dimë, shkruajti ekipi. Tani që kemi treguar se shtimi i lëndës organike në simulantët përmirëson rritjen e bimëve, një nga hapat e ardhshëm do të jetë gjetja e sasisë optimale të lëndës organike për tu shtuar.


Më të lexuarat