Secondary Adv

Katari instalon kondicionere ne ambjentet e jashtme

Share on Google+

Një nga vendet më të nxehta në Tokë është duke instaluar kondicionerë në ambjente të jashtme dhe po lyen rrugët blu në një përpjekje për ta mbajtur ajrin të freskët.  

 

Temperaturat në verë tani arrijnë në 46 °C në Katar, ku Kupa Botërore e vitit 2022 tashmë është zhvendosur në dimër për të shmangur nxehtësinë përvëluese. 

 

Vitin e kaluar, Katari filloi të përdorë ajrin e kondicionuar në stadiumet e tij të futbollit për t'i mbajtur të freskët tifozët dhe lojtarët. Por tani ftohësit gjigantë janë instaluar së bashku në trotuaret dhe në qendrat tregtare në natyrë, kështu që temperaturat janë të durueshme për njerëzit që lëvizin në përditshmërinë e tyre. 

Dhe në Doha, kryeqyteti i vendit, Autoriteti i Punëve Publike ka lyer rrugët me ngjyrë blu, për të ulur temperaturën e asfaltit me 59-68 ° F gradë. Rrugët blu ndihmojnë në uljen e temperaturës sepse rrugët me ngjyra të errëta thithin nxehtësinë nga dielli më shumë sesa ato më të lehta, të cilat e pasqyrojnë atë. 

 

Eksperimenti ka një shtrirje rrugore prej 250 metra dhe përdor një shtresë blu të trashë 1 mm me një pigment të veçantë që reflekton nxehtësinë. Ai gjithashtu përmban mikrosfera qeramike të cilat janë krijuar për të pasqyruar rrezatimin infra të kuq. Qytetet e tjera në të gjithë botën gjithashtu kanë kryer eksperimente të ngjashme për të përballuar nxehtësinë ekstreme. 

Këtë verë, Los Angeles pikturoi rrugët e saj në një shtresë gri-të bardhë e cila mund të jetë 23 ° F më e ftohtë se sipërfaqja e zezë. Kondicionimi i ajrit në Katar funksionon duke pompuar ajër të ftohtë në trotuar përmes gypave ftohës pasi uji i ftohtë hidhet në rrugë përmes një tubacioni.

Katari është veçanërisht i prekshëm nga nxehtësia ekstreme sepse vendi është një gadishull, një copë tokë në Gjirin Persik. Temperaturat mesatare të sipërfaqes së ujit janë rreth 32.4 ° C.


Më të lexuarat