Secondary Adv

Rusia shkeputet nga interneti, teston RuNet

Share on Google+

Në një përpjekje për të mbrojtur veten nga çdo sulm në internet, Rusia do të shkëputet nga interneti global sot.   

 

Testi do të mundësojë që Rusia të shkojë drejt një versioni të brendshëm të uebit të quajtur "RuNet", i cili është i izoluar nga rrjetet e kombeve të tjera, sipas një raporti të D-Russia. 

Ndërsa Qeveria Ruse pretendon se testi ka për qëllim të mbrojë sistemet ruse nga një sulm i mundshëm në internet, kritikët pretendojnë se testet janë pjesë e një përpjekje më të gjerë për të izoluar shtetasit e Rusisë nga bota përreth. Të hënën, qeveria miratoi dispozitën për kryerjen e testeve për të siguruar funksionimin e qëndrueshëm, të sigurt dhe të plotë të Internetit dhe rrjeteve të komunikimeve publike në Federatën Ruse, raporton D-Russia. 

Testet do të mbahen në nivelin federal dhe rajonal. Rusia shpreson që testi të zvogëlojë besimin e tij në sistemet perëndimore të IT, sipas ekspertit rus në Këshillin e Politikës së Jashtme Amerikane, Samuel Bendett. 

Me kaq shumë nyje qeveritare, publike dhe sektori privat që përdorin një teknologji të tillë të huaj, qeveria ruse po kërkon të vendosë një masë kontrolli mbi mënyrën se si zhvillohet komunikimi në internet mbi këtë teknologji. Sidoqoftë, ekspertë të tjerë pretendojnë se testet janë një përpjekje e Qeverisë Ruse për të izoluar qytetarët e saj. 

Justin Sherman, ekspert, tha: Qeveria Ruse, veçanërisht pasi ka parë rolin që media sociale ka luajtur në Pranverën Arabe, ka dashur të ushtrojë kontroll të rreptë mbi hapësirën e informacionit në internet brenda kufijve të Rusisë. 


Më të lexuarat