Secondary Adv

Krijohet doreza smart qe kontrollon dronet

Share on Google+

Shkencëtarët nga NASA dhe Instituti SETI kanë zhvilluar një dorezë të re inteligjente për astronautët që është pothuajse magjike.  

 

Doreza lejon astronautët të kontrollojnë përmes wireless robotët siç janë dronët, përmes gjesteve me një dorë dhe mund të përdoren për eksplorimin e ardhshëm të vendeve si Hëna dhe Marsi. 

NASA kohët e fundit zbuloi kostumet e reja hapësinore që astronautët do të veshin për misionin e ardhshëm Artemis në Hënë, dhe një nga sfidat që ata adresuan ishte si të lejojnë lëvizjet e sakta të gishtërinjve në një kostum nën presion. Zgjidhja e tyre ishte që presioni të jetë i rregullueshëm, kështu që përdoruesit mund ta kthejnë atë nëse duhet ta përdorin mekanikisht duke përdorur butona. 

 

Doreza e zgjuar merr një qasje të ndryshme, duke bashkëvepruar me makineri përmes gjesteve të ndryshme në vend të butonave të shtypjes. Dizajni bazohet në punën e firmës norvegjeze Ntention, e cila krijoi një dorezë për kontrollimin e droneve këtu në Tokë. Atëherë u përshtat nga NASA dhe Instituti SETI për të përmbushur nevojat e astronautëve. 

Në dorezën inteligjente të Astronautëve, ndjeshmëria e lëvizjeve të dorës është e rregullueshme dhe mund të vendoset lart, që do të thotë që teknologjia mund të jetë e adaptueshme për një hapësirë ​​të ngurtë nën presion. Dorezat kanë sensorë të ngulitur brenda tyre që mund të zbulojnë madje lëvizje të vogla të duarve, me një mikrokontrollues për të lexuar daljet e sensorit. 

Informacioni pastaj mund të transferohet me wireless për të kontrolluar një sistem të tillë si një dron. Dorezat u testuan në drone komerciale dhe ishin në gjendje t'i kontrollonin ato, megjithëse dronët fluturues në Hënë ose Mars do të jenë të ndryshëm për shkak të atmosferave të ndryshme dhe niveleve të gravitetit.


Më të lexuarat