Secondary Adv

Teknika qe zevendeson betonin ne ndertim

Share on Google+

Dy ndërtesa rezidenciale në Mannheim, kanë shkurtuar emetimet e CO2 duke përdorur sistemin e zbrazët të bërë nga plastika e ricikluar, nga Heinze Cobiax Deutschland. 

 

Flluskat e ajrit plastike të përforcuara me çelik zëvendësojnë deri në 35% të betonit të përforcuar të kërkuar në pllaka, i cili kursen në materiale dhe lejon një thellësi të cekët të pllakave. 

Formuesit e zbrazët mund të shkojnë atje ku betoni nuk kërkohet për aftësinë e mbajtjes së ngarkesës së pllakës. Në këtë rast, rreth 60% e zonës së pllakave mund të mbusheshin me formues të zbrazët pa rrezikuar dobësi strukturore, tha GCR ekipi i projektimit dhe ndërtimit. 

Ata thanë se shpëtuan 1.613 ton beton në tërësi dhe parandaluan 136 ton emetime të CO2 të hynin në atmosferë me kohën kur mbaroi struktura e kullës 13 katëshe në korrik të këtij viti. Falë zvogëlimit të peshës të siguruar nga flluskat, ishte e mundur të shkurtonim gjatësinë e rrezes së kolonës së në 7m deri në 8m. 

Ndërtimi nisi në Nëntor 2017. Një sistem i kullimit të ujërave nëntokësorë ishte i nevojshëm, duke kërkuar themelet e shtresave të mbështjelljes së pasme dhe themelet e injektimit të xhelit. Puna për ndërtimin e strukturës filloi në maj të vitit 2018. 

Përfundimi është planifikuar për verën e vitit 2020. Cobiax ka zhvilluar sisteme të lehta, ekologjikisht të efektshme që nga viti 1997 dhe ka qenë anëtar i përhershëm i Heinze Gruppe, një shoqatë e kompanive të teknologjisë së plastikës, që nga viti 2016.


Më të lexuarat