Secondary Adv

Universi nuk eshte i sheshte por i lakuar

Share on Google+

Për vite me radhë shkencëtarët besojnë se universi ynë është i sheshtë si një letër, por provat e reja sugjerojnë se është i lakuar si një tullumbace gjigande e fryrë. 

 

Një studim i kohëve të fundit analizoi të dhëna nga sfondi kozmik i mikrovalës, dhe zbuluan se graviteti i përkul mikrovalët. Këto gjetje tregojnë për një univers të mbyllur, idenë që nëse udhëtoni mjaft larg në hapësirë, do të tërhiqeni përsëri atje nga ku jeni nisur. 

Këto gjetje kundërshtojnë vitet e mençurisë konvencionale dhe studimeve të tjera të bazuara në të njëjtën grup të të dhënave CMB. Dhe teoria e një universi të sheshtë në të vërtetë mund të jetë 'maskë e një krize kozmologjike ku vetitë e ndryshme të vëzhguara të Universit duket se janë në kundërshtim të ndërsjellë', shkruajnë autorët. 

Kozmologu i Universitetit Sapienza të Romës, sqaroi se modeli i universit të mbyllur do të ngrinte një sërë problemesh për fushën e fizikës. Megjithëse lëshimi i Legacy Plant 2018 po konfirmon universin e mbyllur me saktësi 99.8 përqind, studiuesit ende vunë në dukje se 'matjet e ardhshme janë të nevojshme për të sqaruar nëse mospërputhjet e vëzhguara janë për shkak të sistematikës së pazbuluar, ose të fizikës së re ose thjesht janë një luhatje statistikore'. 

Këto gjetje vijnë vetëm një muaj pasi llogaritjet e reja kishin sugjeruar se universi mund të jetë nja dy miliardë vjet më i ri sesa vlerësojnë shkencëtarët, dhe madje edhe më i ri nga sa sugjerohet nga dy llogaritjet e tjera të botuara këtë vit që shkurtuan qindra miliona vjet nga mosha e kozmosit. Mosha e pranuar në përgjithësi e universit është 13.7 miliardë vjet.


Më të lexuarat