Secondary Adv

Dritaret e zakonshme mund te prodhojne nxehtesi

Share on Google+

Shkencëtarët thonë se një përparim në energjinë diellore mund ta shndërrojë dritaren e zakonshme në një burim nxehtësie. 

 

Shkencëtarët thonë se një përparim në energjinë diellore mund ta shndërrojë dritaren e zakonshme në një burim nxehtësie dhe të ruajë energjinë e kapur nga rrezet e diellit për dekada. 

Sipas tyre, sistemi fillon me një molekulë të veçantë që përmban karbon, azot dhe hidrogjen që është përshtatur për të bllokuar rrezet e diellit gjatë kontaktit, një formë e re e energjisë diellore të drejtuar kimikisht që premton të ulë gjurmën e mjedisit. Ajo molekulë mund të përdoret për të bërë një lloj petëzimi që parashikojnë të aplikohet në dritare, makina, apo edhe veshje. 

Pasi të kapet energjia, ajo mund të lëshohet në formën e nxehtësisë duke u futur në një katalizator, thonë studiuesit. Ndër përfitimet janë potenciali për ruajtje afatgjatë, një bateri tipike e jonit litium zgjat midis 5-10 vjet në krahasim me dekada të shumëfishta, dhe gjithashtu një gjurmë mjedisore shumë më të ulët. 

Metoda nuk kërkon ndonjë material të kushtueshëm si silikati, një përbërës i zakonshëm në panelet diellore konvencionale dhe nuk kërkon ndonjë energji elektrike për të shpërndarë ose lëshuar nxehtësinë pasi të kapet energjia. Ndërsa metoda e re mund të prodhojë aktualisht nxehtësi, studiuesit po kërkojnë gjithashtu një mënyrë për të kthyer rrezet diellore në energji elektrike. 

Sistemi është rezultat i një dekade hulumtimi dhe 2,5 milion dollarë fondesh, dhe së shpejti mund të jetë i disponueshëm për konsumatorin mesatar. Shkencëtarët janë duke kërkuar fonde që mund ta shndërrojnë shpikjen e tyre në një produkt tregtar dhe thonë se mund të jetë i disponueshëm për konsumatorët në 6 vjet.


Më të lexuarat