Secondary Adv

Krijohet asfalti vete riparues

Share on Google+

Shiu do ti riparonte në vend që ti dëmtonte rrugët nëse ato do të ishin bërë nga asfalti me bazë gomash të shpikur nga një student në Meksikë.  

 

Asfalti i gomës së studentit Coahuila Autonomous është bërë nga goma të ricikluara të kombinuara me aditivë që lejojnë që ajo të vetë-rigjenerohet pas kontaktit me ujin. 

Carmona filloi studimin e tij duke dashur të zgjidhte problemin e dëmtimit të rrugëve nga shirat, i cili manifestohet në gropa dhe çarje. Dëmtimi është shkaktuar nga filtrimi i shiut në bazën e asfaltit, duke e dobësuar atë dhe duke krijuar rrëshqitje, tha projektuesi. 

Ekzistojnë materiale të tjera të vetë-rigjenerimit të asfaltit në botë, por duket se ai është i vetmi që shfrytëzon ujin si katalizator dhe përdorimin e mbetjeve të gomave si komponentin e tij kryesor. Zakonisht, betoni kombinohet me baktere prodhuese gëlqerore për ta bërë atë vetë-riparues. 

Në shpikjen e Carmona-s, ai efekt krijohet nga një stuko, e cila formohet duke ngrohur llastikun e gomave dhe aditivët e tjerë në një përzierje homogjene. Kur prek ujërat e shiut të absorbuara nga shtresa e asfaltit, kjo stuko krijon silikate të kalciumit, duke riparuar çdo çarje. 

Carmona fillimisht përdori asfaltin standard në vend të llastikut së gomave për projektin, derisa ai pa mundësinë për ta zëvendësuar atë me një produkt të zakonshëm mbetjesh. Ai po planifikon që materialin ta certifikojë për përdorim në Meksikë dhe në fund të fundit shpreson ta ofrojë përmes kompanisë së tij të ndërtimit. 


Më të lexuarat