Secondary Adv

Makinat elektrike mund te shkaktojne krize ndotjeje

Share on Google+

Bateritë e hedhura të makinave elektrike janë duke krijuar një mal të madh të mbeturinave që sipas shkencëtarëve mund të shkaktojnë një krizë ndotjeje.  

 

Makinat elektrike janë përshëndetur si një nga teknologjitë kryesore në luftën kundër ndryshimit të klimës, por një studim i ri pretendon se teknologjia e riciklimit po has vështirësi për të mbajtur ritmin. 

Kjo po çon në krijimin e mijëra tonë mbetje të paketuara baterie, të cilat potencialisht lëshojnë kimikate të rrezikshme në mjedis. Në raport, shkencëtarët nga Universiteti i Birmingham u bëjnë thirrje qeverive dhe industrisë që të veprojnë tani për të zhvilluar një plan të fortë riciklimi që mund të plotësojë nevojat e ardhshme. 

Autori i studimit, tha që pa një zhvillim të madh të teknologjisë së riciklimit, milion makina elektrike të shitura në 2017 do të prodhojnë 250,000 ton mbeturina të paketuara të baterive të papërpunuara në jetën e tyre. Ai shtoi se sfida e riciklimit nuk është e thjeshtë, pasi ekziston një larmi e madhe në kimi, formën dhe modelimin e baterive litium-jon të përdorura nga automjetet elektrike. 

Në mënyrë që të riciklohen këto bateri në mënyrë të efektshme, ato duhet të çmontohen dhe rrjedhjet që rrjedhin nga mbetjet të ndahen në pjesët e tyre përbërëse. Si dhe litium bateritë gjithashtu përmbajnë një numër të metaleve të tjerë të vlefshëm si kobalti, nikeli dhe mangani që mund të ripërdoren. 

Studiuesit sugjerojnë zhvillimin e metodave të shpejta të riparimit dhe riciklimit, veçanërisht duke pasur parasysh se ruajtja në shkallë të gjerë e baterive elektrike është potencialisht e pasigurt. 


Më të lexuarat