Secondary Adv

Toka perjetoi tetorin me te nxehte ndonjehere

Share on Google+

Muaji i kaluar ishte tetori më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë globalisht, sipas të dhënave të lëshuara nga shërbimi i monitorimit satelitor të Bashkimit Evropian. 

 

Temperaturat vërehet të kenë qenë 0,69C më të ngrohta se mesatarja 19-vjeçare midis 1981 dhe 2010. Me temperaturat e tetorit që tejkalojnë rekordin e mëparshëm të mbajtur në të njëjtin muaj në 2015 me 0.01C. 

Rritja e temperaturës tani është rreth 1.2C mbi mesataren e temperaturës para-industriale, paralajmëroi Shërbimi i Ndryshimit të Klimës së Kopernikut. Megjithatë ata shtuan se megjithëse ishte më e ngrohtë në pjesën më të madhe të Evropës, SH.B.A dhe Arktik, Norvegjia dhe Suedia, Rusia jug-perëndimore dhe republikat qendrore të Azisë ishin më të ftohta se zakonisht. 

Shtatori gjithashtu theu rekordet pasi ishte 0.57C më i ngrohtë se ai i mesatares nga viti 1981-2010, megjithëse vetëm pak mbi vitin 2016. Nga njëzet e dy vitet e fundit njëzet kanë qenë më të nxehtit në rekord me temperaturat në rritje nga viti në vit, sipas Organizatës Meteorologjike të OKB. 

Temperaturat mund të rriten me një 5.8C të mëtejshëm deri në 2100, sipas parashikimeve të shkencëtarëve. Dje një aleancë prej më shumë se 11,000 shkencëtarësh nënshkroi një letër që shpalli emergjencën e klimës përpara se të siguronte një sërë veprimesh efektive që njerëzit mund të ndërmarrin. 

Për të kufizuar dëmet e shkaktuara nga emetimet e gazrave serrë të shkaktuara nga njerëzit, letra bën thirrje për më shumë kontroll mbi popullsinë globale që lulëzon masivisht, duke u rritur aktualisht me mbi 200,000 njerëz në ditë.


Më të lexuarat