Secondary Adv

Shkencetaret krijojne metalin qe nuk fundoset

Share on Google+

Frymëzuar nga disa insekte, shkencëtarët kanë krijuar një metal që është aq rezistent ndaj ujit sa që një ditë mund të çojë në krijimin e anijeve të pafundosshme.  

  

Metali është krijuar duke përdorur shpërthime shumë të shkurtra lazerësh për të gdhendur modele të vogla në sipërfaqen e tij që bllokojnë ajrin. 

Edhe nëse metali detyrohet të fundoset, ai do të kthehet në sipërfaqe dhe do të vazhdojë të notojë sapo të hiqet presioni, sipas studiuesve. Kjo mund të çojë në një anije të pafundosshme, një pajisje lundrimi që vishet që do të lundrojë akoma pasi të jetë shpuar dhe madje edhe pajisjet elektronike të monitorimit që mund të mbijetojnë në një afat të gjatë në oqean. 

Profesori Guo përdori këtë metodë të ruajtjes së ajrit në një flluskë për të siguruar që edhe pas një periudhe të gjatë kohore nën ujë, strukturat e tij metalike do të mbanin akoma ajër të mjaftueshëm për të qenë në gjendje të notojnë kur kthehen në sipërfaqe. Procesi përfshin vendosjen e dy sipërfaqeve metalike të trajtuara të kthyera nga brenda me hapësirë ​​të mjaftueshme midis tyre për të krijuar një flluskë ajri. 

Sipërfaqet bëhen superhidrofobike (jashtëzakonisht rezistente ndaj ujit) dhe mund të mbajnë ujin të mos hyjë në ndarjen qendrore edhe kur struktura detyrohet të zhytet nën ujë. Dr Guo thotë se procesi i përpunimit, i cili është thelbësor për krijimin e sipërfaqeve rezistente ndaj ujit mund të zbatohet për çdo metal ose material tjetër.

Ekipi testoi metalin duke aplikuar presion për ta mbajtur atë nën ujë për periudha kohore në rritje, pastaj testoi për të parë nëse do të lundronte akoma. Ata gjithashtu u përpoqën të shponin sipërfaqen dhe zbuluan se ishte akoma në gjendje të notonte pasi një pjesë e flluskës së ajrit do të mbetet e paprekur.


Më të lexuarat