Secondary Adv

Sistemi i paneleve me inteligjence artificiale

Share on Google+

Një projekt i mbështetur nga Bill Gates, thotë se një përparim në teknologjinë diellore mund të revolucionarizojë mënyrën e krijimit të materialeve si çeliku dhe xhami.   

 

Kompania, e quajtur Heliogen, thotë se përdor inteligjencën artificiale për të ndihmuar në funksionimin e një grupi pasqyrash të afta për të pasqyruar dhe përqendruar dritën e diellit dhe për të krijuar një lloj furre diellore.

Sistemi funksionon aq mirë sa që ata raportojnë se janë në gjendje të krijojnë temperaturë prej 1.000 gradë Fahrenheit, rreth një e katërta e temperaturës që gjendet në sipërfaqen e Diellit. Kjo nxehtësi ekstreme është e para për sistemet me energji diellore si Heliogens dhe mund të përdoret si një mënyrë miqësore me mjedisin për të krijuar materiale thelbësore si çimento, xhami dhe çeliku.  

Sistemi Heliogen mund të ndikojë në mënyrë drastike në emetimet globale, teksa afërsisht 7% e C02 lëshuar në mjedisin e Tokës janë vetëm nga prodhimi i çimentos. Metodat e Heliogen nuk janë vetëm miqësore me mjedisin por janë gjithashtu me kosto efektive. 

Ne po përdor teknologjinë që mund të mundë çmimin e karburanteve fosile dhe gjithashtu të mos prodhojë emetimet e CO2, tha Bill Gross, themeluesi i Heliogen. Rezultati është një temperaturë e cila raportohet të jetë aq e nxehtë sa Heliogen shpreson që përfundimisht mund të përdorë sistemin për të krijuar hidrogjen të pastër që të përdoret si një burim i karburantit në aeroplanët dhe kamionët. 

Panelet e kompanisë gjithashtu do jenë në gjendje të ruajnë energjinë e korrur nga dielli për ditë të tëra pa rrezet e diellit të mjaftueshëm, për të cilat thonë se mund të përdoren për të furnizuar me lehtësi objektet industriale. 


Më të lexuarat