Secondary Adv

Telefonat Android mund te pergjohen lehtesisht

Share on Google+

Është zbuluar një e metë në telefonat Android që lejon hakerat të depërtojnë kamerat pa dijeninë e përdoruesve, duke ndikuar në qindra miliona përdorues.   

 

Ekspertët e sigurisë zbuluan disa dobësi në dy smartphone të ndryshëm Pixel që lejojnë sulmuesit të anashkalojnë kodet e sigurisë. 

Duke përdorur një aplikacion mashtrues, ekipi ishte në gjendje të rrëmbejë të dhëna nga kamera, mikrofoni, si dhe vendndodhjen GPS pa pëlqimin e përdoruesit. E meta në sistemet Android e quajtur CVE-2019-2234, u zbulua nga studiuesit e firmës së sigurisë Chexmarx, lejon të fitohet akses nga kamera e një pajisjeje, duke e shndërruar pajisjen e padëmshme në një makth spiunazhi. 

Për të kuptuar më mirë se si kamerat smartphone mund t'i ekspozojnë përdoruesit deri në rreziqet e intimitetit, Ekipi i Kërkimit të Sigurisë së Checkmarx përdori aplikacionet që kontrollojnë këto kamera për të identifikuar skenarët e mundshëm të abuzimit. 

Përveç aksesit në të dhënat e përdoruesit si dhe vendodhjen e tij, aplikacioni gjithashtu i lejoi ata të dëgjojnë në të dy anët e bisedave telefonike dhe t'i regjistrojnë ato, pa e ditur përdoruesit. 

Një zhvillues madje ishte në gjendje të ngarkonte imazhe dhe video nga telefoni në një server, mjaftonte vetëm që një përdorues ti  jepte lejen aplikacionit për të hyrë në hapësirën ruajtëse të pajisjes. 


Më të lexuarat