Secondary Adv

Tymrat e makinave mund te perdoren ne industri

Share on Google+

Gazrat toksike që dalin nga motorri i një makine mund të vlejnë një pasuri pasi shkencëtarët zbulojnë një mënyrë për ti kapur dhe shndërruar ato në acid nitrik. 

 

Kimikati si rezultat përdoret në një gamë të industrive nga prodhimi i pëlhurave najlon deri te karburanti i raketave dhe eksplozivëve. 

Shkencëtarët e Universitetit të Mançesterit zhvilluan një sistem 'kornizë metalike-organike' (MOF) që përdor ujë dhe ajër për të kapur dhe konvertuar ndotësin. Tregu global për acidin nitrik në vitin 2016 ishte 2.5 biliardë dollarë, tha Martin Schröder nga Universiteti i Manchester. 

Ekzistojnë shumë potenciale për prodhuesit e kësaj teknologjie MOF që të rikuperojnë kostot dhe fitimet e tyre nga prodhimi i acidit nitrik që rezulton. MOF janë struktura të vogla 3D që veprojnë si kafaze porozë, duke bllokuar gaze brenda. 

Shkencëtarët thonë se teknologjia e re mund të ndihmojë në kontrollin e ndotjes së ajrit dhe të korrigjojë efektin negativ që ka dioksidi i azotit në mjedis. Ata përdorën spektroskopinë neutron e cila është një mënyrë për të matur lëvizjen atomike dhe magnetike të atomeve. Gjithashtu përdorën teknika llogaritëse për të përcaktuar saktësisht se si materiali, i njohur si MFM-520, kap molekulat e dioksidit të azotit.


Më të lexuarat