Secondary Adv

Shkencetaret zbulojne forcen e peste te natyres

Share on Google+

Shkencëtarët pretendojnë se ata kanë vëzhguar një forcë të pestë të natyrës që mund të transformojë të kuptuarit tonë se si funksionon universi.  

 

Studiuesit në Akademinë Hungareze të Shkencave kanë zbuluar rezultate të cilat mund ta vërtetojnë dhe demostrojnë atë në veprim. 

Ata panë një atom të ngacmuar, të dobësuar që lëshon dritë kur grimcat ndahen në një mënyrë të çuditshme që nuk mund të shpjegohet nga kuptimi aktual i fizikës. Ishte hera e dytë që shkencëtari kryesor Krasznahorkay dhe ekipi i tij kishin parë grimcën e re që ata e quanin X17. Ata zbuluan se masa e saj ishte 17 megaelectronvolts. 

X17 mund të jetë një grimcë, e cila lidh botën tonë të dukshme me materien e errët, u shpreh ekipi. Zbulimi vjen tre vjet pasi skuadra hungareze vuri re një anomali në prishjen radioaktive, duke sugjeruar ekzistencën e një grimce të re. Nëse provat e tyre dëshmohen se janë të sakta, zbulimi mund të zgjojë plotësisht kuptimin tonë se si funksionon universi. 

Modeli aktual i punës i fizikës shprehet se ekzistojnë katër forca themelore të natyrës: graviteti, elektromagnetizmi dhe forcat e dobëta dhe të forta midis atomeve. Eksperimenti i vitit 2016 nga Z. Krasznahorkay dhe ekipi i tij sugjeroi se ekzistonte një forcë tjetër. Ekipi tha në atë kohë që ata kishin gjetur një parregullsi të çuditshme radioaktive. 

Shkencëtarët kanë teorizuar se një forcë e pestë ekziston për dekada. Ata pretendojnë se kjo mund të ndihmojë në shpjegimin e pamundësisë së modelit standard të fizikës së grimcave për të shpjeguar materien e errët. Materia e errët është substancë e padukshme që mendohet të përbëjë më shumë se 80 përqind të masës së universit. 


Më të lexuarat