Secondary Adv

Impianti i pare diellor qe kthen ujin e kripur ne te pijshem

Share on Google+

Organizata joqeveritare "Givepower" ka ndërtuar fermën e saj të parë diellore me ujë, duke e kthyer ujin e kripur në ujë të pijshëm të pastër dhe të qëndrueshëm.   

 

Ferma përdor një sistem filtrimi që shkripëzon lëngun e kripur për të prodhuar ujë të mjaftueshëm për 35,000 njerëz çdo ditë. 

Ferma ndodhet në Kiunga, Kenya, një komunitet i vogël peshkimi me rreth 3500 njerëz, i vendosur vetëm disa milje në jug të kufirit të Somalisë. Fshati ndodhet përgjatë bregdetit të oqeanit Indian dhe zona është shtëpi për një rezervë të rëndësishme të ruajtjes detare. Afërsia me oqeanin e bën atë një vend ideal për fermën e parë diellore me ujë. 

Mundësuar nga energjia diellore, sistemet e shkripëzimit janë vendosur në kontejnerë transporti 20 këmbë. Ato janë të afta të prodhojnë 50 kilovat energji dhe të fuqizojnë dy pompa uji. Me këtë, ata shndërrojnë 75,000 litra ujë të kripur ose ujë deti në ujë të pastër dhe të pijshëm çdo ditë. 

Me koston e vetëm 20 dollarë për person, ferma është në gjendje të sigurojë 20 vjet akses në ujë të pastër. Sipas organizatës botërore të shëndetësisë, 844 milion njerëz në të gjithë globin nuk kanë qasje në ujë të pastër të pijshëm dhe në mesin e tyre janë më shumë se 300,000 fëmijë që vdesin çdo vit për shkak të sëmundjeve të lindura nga uji. 

2 miliardë njerëz aktualisht jetojnë në rajone me mungesë uji dhe sa 3.5 miliardë mund të përjetojnë mungesë uji deri në vitin 2025. Njerëzimi duhet të ndërmarrë veprime të shpejta për të adresuar krizën gjithnjë e më të rëndë globale të ujit që përballet me botën në zhvillim.


Më të lexuarat