Secondary Adv

Krijohet bakteri qe ushqehet me dioksid karboni

Share on Google+

Bakteret të cilat ushqehen me dioksidin e karbonit në vend të sheqerit mund të përdoren për të prodhuar biokarburantet në të ardhmen.   

 

Bakteret Escherichia coli janë krijuar nga shkencëtarët në Institutin e Shkencave Weizmann në Izrael për të kthyer CO2 në energji për veten e tyre ndërsa gjenerojnë biomasa që mund të përdoret si karburant. 

Disa fije bakterie të Escherichia coli janë përdorur tashmë për të krijuar biokarburante, megjithatë ato normalisht ushqehen me sheqer, që nuk është një substancë lirisht e bollshme. Duke shtuar gjenet për një enzimë që konverton CO2 në gjenomin E. coli dhe largon të tjerët, të përdorura për metabolizimin e sheqerit, ekipi ishte në gjendje të ndryshojë burimin që përdorin bakteret për të mbijetuar. 

Për të vërtetuar se ata kishin humbur me të vërtetë nevojën për sheqer për të mbijetuar shkencëtarët u larguan nga bakteret në një laborator për 200 ditë. Pas kthimit te bakteret, ata zbuluan se mikrobet kishin evoluar me sukses, dhe ishin rritur pa pasur nevojë për sheqer. 

Nevojitet ende punë për të zvogëluar emetimet e CO2 të baktereve, pasi bakteret lëshojnë më shumë CO2 në procesin e rritjes sesa konsumojnë. E. coli i modifikuar mund të përdoret për të gjeneruar kimikate të tjera në të ardhmen, ato madje mund të përdorin CO2 të prodhuar si një nënprodukt i industrisë së çelikut ose betonit për të prodhuar insulinë për diabetikët. 


Më të lexuarat