Secondary Adv

10 termetet me shkaterrues ne histori

Share on Google+

Tërmetet, të cilat shpesh për fat të keq mund të kenë pasoja katastrofike, na demostrojnë se sa e frikshme dhe shkatërruese mund të jetë ndonjëherë natyra.  

 

Këto tërmete të marra nga historia e njerëzimit, të cilat janë renditur sipas madhësisë dhe fataliteteve të tyre, sesa totali i dëmeve pasurore, fjalë për fjalë tronditën botën dhe shkaktuan dëme të pashlyera. 

 

10. Messina (1908)

Në vitin 1908, tërmeti dhe tsunami i Mesinës goditën Siçilinë dhe Kalabrinë, Italinë Jugore, duke marrë jetën e afërsisht 123,000 njerëzve. Masgnituda mendohet të ketë qënë 7.1, me kohëzgjatje afro 1 minutë.

 

9. Ardabil/Dvin (893)

Tërmeti mendohet të ketë ndodhur më 28 dhjetor 893 rreth mesnatës. Ai shkatërroi plotësisht qytetin e Dvinit në Armeni, duke shkaktuar të paktën 150,000 viktima.

 

8. Damghan (856)

Tërmeti i Damghanit goditi Iranin e ditëve moderne në 856 me një magnitudë rreth 7.9. Vala e shokut mbarti forcën për afro 350 km. Numri i përgjithshëm i vdekjeve për tërmetin raportohet si 200,000. 

 

7. Haiti (2010)

Tërmeti i Haitit i vitit 2010 goditi rreth 25 km në perëndim të kryeqytetit në 12 Janar. 52 pasgoditje të tjera me magnitudë të paktën 4,5 pasuan, duke prekur rreth 3 milion njerëz dhe duke vrarë afro 160,000 persona.

 

6. Alepo (1138)

Tërmeti i Alepos në veri të Sirisë ndodhi në 1138. Qyteti vetë ndodhet në një seri gabimesh gjeologjike përgjatë pjesës veriore të Riftit të Detit të Vdekur, dhe katastrofa Alepo shënoi të parën nga disa tërmete që goditën rajonin përgjatë tetorit 1138 deri në maj 1159. Megjithëse numri i saktë i viktimave dhe vdekjeve të shkaktuara nuk është regjistruar me saktësi, vlerësimet shfaqin një numër prej 230,000 njerëzish. 

 

5. Oqeani Indian (2004)

Ndodhur në 26 Dhjetor 2004, ky tërmet nënujor shkaktoi një seri tsunamesh shkatërruese përgjatë rajoneve bregdetare të Oqeanit Indian. Valët arritën mbi 30 metra të larta dhe goditën Indonezinë, Sri Lankën, Indinë dhe Tajlandën. Me një magnitudë që arrin deri në 9.3, nuk është vetëm një nga tërmetet më vdekjeprurëse dhe më të mëdha, por renditet edhe i pari për kohëzgjatjen më të gjatë në afërsi të 10 minutave. Si rezultat, 230,000 njerëz vdiqën në të gjithë 14 vendet. 

 

4. Antiokia (526)

Tërmeti i Antiokias goditi atë që tani është Siria dhe Turqia e ditëve moderne në Perandorinë Bizantine. Madhësia vlerësohet të ketë qenë rreth 7.0, pasuar nga 18 muaj pas tërmetesh. Numri i vdekjeve vlerësohet të jetë rreth 250,000, një numër kaq i madh sepse shumë vizitorë kishin ardhur në qytet nga fshatrat përreth për të festuar. 

 

3. Tangshan (1976) 

I njohur gjithashtu si Tërmeti i Madh Tangshan, kjo katastrofë ndodhi në 28 korrik 1976, duke goditur një qytet industrial me një milion banorë në Kinë. Me një magnitudë 7.8, tërmeti goditi në orët e para dhe zgjati rreth 16 sekonda. Pasuar nga një tërmet 16 orë më vonë, numri i vdekjeve të raportuara ishte 255,000. 

 

2. Haiyuan (1920) 

Në 8 të mëngjesit, më 16 dhjetor 1920, tërmeti Haiyuan goditi provincën e Gansu, Kinë. Edhe pse madhësia nuk mund të konfirmohet, besohet të ketë qenë ndërmjet 7.8 dhe 8.5. Prurjet e goditjeve vazhduan për të paktën 3 vjet. 240,000 ose 275,000 njerëz humbën jetën në 7 provinca.

 

1. Shaanxi (1556)

Tërmeti Shaanxi goditi në mëngjesin e 23 janarit 1556. Më shumë se 95 qarqe në të gjithë Kinën u prekën dhe vlerësohet se rreth 60% e popullsisë u zhduk. Vlerësimet moderne mendojnë se magnituda e tërmetit ishte rreth 8.0. Ndërsa tërmeti goditi, rrëshqitjet gjigande të tokës goditën rajonin dhe lanë shumë pak të mbijetuar, duke shënuar një numër të madh të vdekjeve prej 830,000 personash.


Më të lexuarat