Secondary Adv

Shkencetaret krijojne ngjitesin super te forte

Share on Google+

Shkencëtarët kanë krijuar një ngjitës mjaft të fuqishëm i cili është i aftë të formojë lidhje ultra të forta në nivelin molekular.  

 

Ngjitësi i lëngshëm, i zhvilluar nga studiuesit kanadezë me molekula 'ndërlidhëse' të zhvilluara posaçërisht, mund të lidhë plastikën më mirë se çdo ngjitës tjetër në treg. 

Në demonstrime, dy copa plastike të siguruara nga ngjitësi dukeshin të pamundura për t'u thyer nën forcën njerëzore. Duke përdorur këtë teknologji ndërlidhëse, ne jemi më mirë në gjendje të bashkojmë me forcë shtresa të ndryshme të llojeve të rrobave për të krijuar brezin e ardhshëm të veshjeve për ambiente ekstreme, tha profesori në Universitetin e Victoria, Kanada.

Teknika, e quajtur ndërlidhje e kryqëzuar, përbëhet nga një lloj i ri, më i fortë i reaksionit kimik që ndodh kur ekspozohet ndaj nxehtësisë ose dritës UV me valë të gjatë. Ekipi përdori molekula bisdiazirine si agjentë ndërlidhës, të cilët mund të aktivizohen nga nxehtësia ose drita për të formuar karbenet. 

Karbenet janë molekula shumë reaktive që futen lehtësisht në lidhjet polimeri të karbont-hidrogjenit, duke formuar një lidhje ultra të fortë midis dy materialeve. Ngjitësja është rezistente ndaj ndikimit dhe ndaj korrozionit në një gamë të materialeve mbi të cilat ngjitësit komercialë mund të jenë joefektivë. 

Hiper ngjitësi ka aplikime në veshje, implantet mjekësore dhe hidraulike, rezistent ndaj korrozionit dhe mund të krijojë një lidhje në dukje të pathyeshme midis materialeve që nuk ngjiteshin normalisht, siç është plastika dhe tekstili.


Më të lexuarat