Secondary Adv

Nje asteroid do kaloje prane Tokes para Krishtlindjeve

Share on Google+

Një asteroid i cili mendohet të ketë përmasat e Empire State Building, sipas NASA-s do të kalojë pranë Tokës pak ditë para Krishtlindjes. 

 

Asteroidi, i quajtur 216258 (2006 WH1), do të kalojë planetin tonë rreth orës 15:17 në 20 dhjetor, sipas NASA. Shkëmbi hapësinor vlerësohet të ketë një diametër rreth 240 - 540 metra. 

Në fundin më të lartë të këtij vlerësimi, asteroidi mund të jetë 1.4 herë sa lartësia e ndërtesës ikonike të New York, Empire State. Gjatë kalimit, asteroidi do të jetë rreth 3.6 milion milje larg Tokës. Ndërsa kjo mund të tingëllojë larg, në të vërtetë është klasifikuar si një "qasje e ngushtë" nga NASA. 

Fatmirësisht, është jashtëzakonisht e pamundur që asteroidi të ndikojë në Tokë gjatë kalimit. NASA zbulon rreth 30 objekte të reja afër Tokës çdo javë, dhe në fillim të vitit 2019 kishte zbuluar gjithsej më shumë se 19,000 objekte. 

Sidoqoftë, agjensia hapësinore ka paralajmëruar që katalogu i saj NEO nuk është i plotë, domethënë një ndikim i paparashikuar mund të ndodhë në çdo kohë. NASA shpjegoi: Ekspertët vlerësojnë se ndikimi i një objekti, sa madhësia e atij që shpërtheu mbi Chelyabinsk, Rusi, në vitin 2013, përafërsisht 17 metra në madhësi, ndodh një ose dy herë në shekull.

Ndërkohë sipas NASA- s, ndikimet e objekteve më të mëdha pritet të jenë shumë më pak të shpeshta, në shkallën e shekujve deri në mijëvjeçarë.


Më të lexuarat