Secondary Adv

Disa nga rezervat jetesore te ujit ne bote po thahen

Share on Google+

Miliarda njerëz janë në rrezik për shkak se rezervat jetike të ujit në botë vijojnë të thahen, është ky paralajmërimi i një studimi të ri.   

 

Më shumë se 30 nga shkencëtarët kryesorë në botë thonë se rajonet malore, të cilat furnizojnë një të katërtën e popullsisë së botës, rreth 1.9 miliardë njerëz me ujë të ëmbël, po thahen.   

Ndryshimi i klimës dhe rritja e popullsisë janë fajtore, me kërkesën që pritet të rritet me 30 përqind gjatë 30 viteve të ardhshme, sipas Kombeve të Bashkuara. Studimi përllogariti për herë të parë si furnizimin me ujë natyral nga malet ashtu edhe kërkesën për ujë nga shoqëria, dhe gjithashtu dha parashikime për të ardhmen bazuar në skenarë klimatikë dhe socioekonomikë.   

Humbja e parashikuar e akullit dhe dëborës dhe rritja e nevojave për ujë bën që zona specifike me popullsi të dendur të vendosura në rajone të thata, si pellgu i Indusit në Azinë e Jugut ose pellgu Amu Darya në Azinë Qendrore, shumë të ndjeshëm në të ardhmen. 

Shkencëtarët analizuan 80 sisteme ujore, të njohura si kulla ujore malore, të cilat ruajnë dhe transportojnë ujin përmes akullnajave, liqeneve dhe paketave të borës. Ajo që është unike në lidhje me studimin është që ne kemi vlerësuar rëndësinë e kullave të ujit. 

Kjo jo vetëm duke parë se sa ujë ruajnë dhe sigurojnë, por edhe sa uji malor është i nevojshëm në rrjedhën e poshtme dhe sa të ndjeshëm janë këto sisteme dhe komunitetet ndaj një numri ndryshimesh të mundshme gjatë dekadave të ardhshme, u shprehën studiuesit. 


Më të lexuarat