Secondary Adv

Kina ndalon pajisjet e teknologjise Amerikane

Share on Google+

Politika e sigurisë së Kinës po merr një kuptim të ri urgjence ndërsa lufta tregtare me SHBA vijon të zhvillohet. 

 

Lufta tregtare midis SHBA dhe Kinës sapo hyri në një fazë të re, me qeverinë kineze që raportohet se ndalon punonjësit e qeverisë të përdorin produkte teknologjike të bëra nga kompani amerikane. 

Financial Times raportoi se të gjitha zyrat qeveritare dhe institucionet publike kanë tre vjet për të hequr qafe çdo softuer dhe pajisje kompjuterike që vjen nga një kompani e huaj. Raporti tregoi se kompani të tilla si HP, Dell dhe Microsoft gjendeshin midis kompanive të teknologjisë që mund të goditeshin fort nga masa e marrë nga qeveria Kineze.

Masa vjen disa muaj pasi Shtëpia e Bardhë shtoi kompaninë kineze të telefonave Huawei në një listë të zezë, duke parandaluar agjencitë qeveritare dhe kompanitë vendase të bëjnë biznes me të. Sipas raportit, Sh.B.A gjithashtu u ka bërë thirrje vendeve evropiane që të ndalojnë çdo projekt të infrastrukturës 5G me Huawei. 

Financial Times vuri në dukje se ndalimi i produkteve të huaja të teknologjisë është pjesë e një lëvizje nga Pekini për t'u mbështetur më shumë në teknologjinë e bërë në vend sesa nga të huajt. 

Sipas raportit, China Securities, një ndërmjetës kinez, tha se ka rreth 20 milion ose 30 milion pajisje të ndryshme kompjuterike që do të duhet të shkëmbehen në periudhën tre vjeçare. Ata parashikuan që 30% e zëvendësimeve do të ndodhin në vitin 2020, 50% në 2021 dhe 20% në 2022. 

Direktiva u raportua nga Zyra Qendrore e Partisë Komuniste Kineze më herët në vitin 2019. Si rezultat i kornizës kohore për të zëvendësuar pajisjet e huaja dhe softuerët, politika njihet si 3-5-2.


Më të lexuarat