Secondary Adv

Krijohet qymyrguri i bere nga mbetje bimore

Share on Google+

Qymyrguri i bërë nga mbetjet bimore mund të ndihmojë në shkurtimin e emetimeve vjetore të dioksidit të karbonit me më shumë se 730 milion ton deri në 2030.

 

Studiuesit e Universitetit të Shkencës dhe Teknologjisë në Kinë thonë se bio-qymyri gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e furnizimeve ushqimore duke zëvendësuar karburantet bio të bëra nga drithërat.

Ekipi thotë se nëse qymyri zëvendësohet me alternativën e tij të bazuar në bimë, të bërë nga mbetjet pyjore dhe bujqësore, atëherë miliona ton karboni nuk do të lëshoheshin në ajër. 

Bio-qymyri që ata prodhuan është një nënprodukt i ngurtë me efiçencë të energjisë, të bio-vajit distilues, një 'produkt bimor' ekzistues për të cilin ata thonë se është shumë korroziv dhe joefikas. Ekipi vlerëson se deri në vitin 2030 rreth 400 milion ton 'bio-qymyr' mund të prodhoheshin çdo vit, të gjitha këto mund të zëvendësonin drejtpërdrejt karburantin fosil. 

Bio-qymyri mund të ndihmojë në përmirësimin e shpejtë të përpjekjeve për zbutjen e ndryshimeve klimatike, duke siguruar një mundësi të arritshme për vendet në zhvillim që të ndërpresin lëndët djegëse fosile konvencionale për energjinë e rinovueshme, thotë ekipi. 

Studiuesit thonë se mundësi të tjera të tilla si bio-gazi përfshijnë 'zhytjen në furnizimin me ushqim', diçka që shumë vende në zhvillim nuk kanë burime për ta bërë. Bio-vaji i sintetizuar nga dekompozimi termik i mbeturinave bimore është identifikuar si një alternative për biokarburantet me bazë kokërr prej disa kohësh, thonë ekipi. 


Më të lexuarat