Secondary Adv

Krijohet bateria e telefonit me jetegjate

Share on Google+

Shkencëtarët kanë krijuar atë që thonë se është bateria më efikase e litium-squfurit në botë, e aftë të sigurojë energji për pesë ditë me rradhë.  

 

Zhvilluesit australianë thonë se bateria, e cila përdor squfur me kosto të ulët në elektrodat e saj, gjithashtu mund të fuqizojë një automjet elektrik për të drejtuar më shumë se 620 milje. 

Studiuesit Australianë kanë paraqitur një patentë për teknologjinë, e cila mund të tejkalojë prodhuesit kryesorë të baterive për më shumë se katër herë nëse komercializohet. 

Sulfuri ka një potencial të madh në teknologjinë e baterive sepse për shkak të densitetit të lartë të energjisë, këto bateri janë të afta të ruajnë deri në 10 herë më shumë energji sesa bateritë litium-jon.

Por bateritë litium-squfur humbasin në mënyrë drastike kapacitetin e tyre të ngarkimit për shkak të ciklit të karikimit dhe shkarkimit, për shkak të një rritje të vëllimit të elektrodës, duke bërë që ajo të prishet. Ekipi pra krijoi lidhje midis grimcave të squfurit për t'u dhënë atyre më shumë hapësirë ​​për t'u zgjeruar dhe kontraktuar, duke i dhënë kështu baterisë jetëgjatësi më të madhe. 

Studimi shënon një hap të rëndësishëm drejt komercializimit të plotë të baterive litium-squfur, të cilat kanë një potencial të madh nëse shkencëtarët mund të kapërcejnë paqëndrueshmërinë e tyre gjatë cikleve të karikimit. 

Ekipi tani ka mbështetje nga partnerët ndërkombëtarë për të sjellë teknologjinë në treg pas më shumë provave këtë vit, duke i dhënë potencialisht smartfonëve kapacitetin e baterisë legjendare të Nokia 3310 që zgjat shumë.


Më të lexuarat