Secondary Adv

Zbulohet planeti qe mund te kolonizohet

Share on Google+

Një planet që njerëzit mund të kolonizojnë një ditë është vërejtur nga Nasa, dhe është relativisht afër Tokës.   

 

Bota misterioze është një nga vetëm disa planetë të përmasave të Tokës të zbuluara në zonën e banueshme të një ylli deri më tani. 

I quajtur TOI 700 d, planeti u vu re nga teleskopi hapësinor TESS i lëshuar së fundmi nga Nasa. TESS u krijua dhe u nis posaçërisht për të gjetur planete të përmasave të Tokës që rrotullohen në yje të afërta. Planetet rreth yjeve të afërt janë më të lehtë për t'u ndjekur me teleskopë më të mëdhenj në hapësirë ​​dhe në Tokë. 

Zbulimi i TOI 700 d është një gjetje kryesore shkencore për TESS. Planeti i gjetur rrotullohet rreth një ylli të vogël, të ftohtë xhuxh të njohur si TOI 700. Me rreth 40 përqind të masës dhe madhësisë së Diellit, ylli është relativisht i vogël. 

Sistemi qëndron rreth 100 vite dritë nga Toka, e cila është relativisht afër në aspektin hapësinor. Sidoqoftë, do të duhej një anije kozmike mbi 300,000 vjet për të arritur atje duke përdorur teknologjinë aktuale, kështu që ky mund të jetë një udhëtim për civilizimet e së ardhmes. TOI 700 d do të jetë me madhësinë e Tokës. 

Klima e tij e saktë tashmë është e njohur, megjithëse shkencëtarët bënë disa supozime duke përdorur modele 3D të klimës. Një model sugjeron që planeti është i mbuluar nga oqeanet dhe përmban një atmosferë të pasur me dioksid karboni, ashtu si Toka. Nasa e ka quajtur planetin "potencialisht i banueshëm". 


Më të lexuarat