Secondary Adv

2019 ishte viti i dyte me i nxehte

Share on Google+

Viti i kaluar ishte zyrtarisht viti i dytë më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë, zbulojnë të dhënat tronditëse të shkencëtarëve.  

 

Të dhënat nga shkencëtarët evropianë në Shërbimin e Ndryshimit të Klimës në Kopernikus (C3S) gjithashtu tregojnë se viti 2019 ishte më i ngrohti ndonjëherë në Evropë, pasi shumë rajone pësuan valë të nxehta dhe thatësirë. 

Të dhënat e reja zbulojnë tani që temperatura mesatare në të gjithë botën ishte vetëm 0.04 ° C më e ulët se në vitin 2016, që ishte viti më i nxehtë ndonjëherë. Kjo ishte për shkak të fenomenit që ndodh 1 herë në shekull ,'El Nino' ​​në 2016, i cili rriti temperaturën mesatare të sipërfaqes së Tokës me 0.12 ° C. 

Pesë vitet e fundit kanë qenë më të nxehtat, dhe periudha e 2010-2019 ishte dekada më e nxehtë që nga fillimi i regjistrimeve, tha C3S. Temperaturat globale në vitin 2019 ishin 0.6 ° C më të ngrohta se mesatarja e 1981-2010. Temperatura e Tokës gjatë pesë viteve të fundit ishte 1.1 ° C-1.2 ° C më e ngrohtë se koha para-industriale. 

2019 ka qenë një tjetër vit jashtëzakonisht i ngrohtë, në fakt i dyti më i ngrohti globalisht në të dhënat tona, me shumë prej muajve individualë që thyejnë rekorde, tha kreu i C3S. Përqendrimet e CO2 tani janë edhe zyrtarisht më të larta se ato që kanë qenë të paktën për 800,000 vjet. 

Java e parë e vitit 2020 ka parë fatkeqësi të lidhura me klimën siç janë zjarret që po shkatërrojnë Australinë juglindore dhe përmbytjet që vranë dhjetëra njerëz në Indonezi. Shkencëtarët thonë se katastrofat e tilla do të bëhen më të shpeshta dhe më intensive kur ngjiten temperaturat. 

Vlerësimet e OKB-së rreth 20 milion njerëz janë shpërngulur në vitin 2019 për shkak të katastrofave të lidhura me klimën.


Më të lexuarat