Secondary Adv

Bimesia po rritet ne majat e Everestit

Share on Google+

Jeta bimore ka filluar të bëhet më e bollshme në lartësitë e malit Everest, sipas një studimi të ri, dhe ka shumë të ngjarë për shkak të ngrohjes globale.   

 

Shkencëtarët britanikë përdorën 25 vjet të dhëna satelitore të NASA për të matur rritjen e bimësisë që është në gjendje të rritet nën dëborë, e njohur si bimësi subnivel. Ekipi gjeti rritje të vegjetacionit subnival që shtrihen 13.600 metra deri në 19.600 metra lartësi në vargmalin.

Kushtet në krye të këtij diapazoni të lartësisë përgjithësisht janë konsideruar të jenë afër kufirit të vendit ku bimët mund të rriten për shkak të akullit. Këto bimë dhe shkurre të largëta mbulojnë tani midis pesë deri në 15 herë zonën e akullnajave të përhershme dhe borës në rajonin Hindu Kush Himalayan. 

Bimësia subniveale tani po zgjerohet në të gjithë rajonin e Himalajeve, duke pasur implikime për lumenjtë që furnizojnë më shumë se 1.4 miliardë njerëz me ujë. Sa më shumë ujë që është duke u përdorur për të ushqyer jetën e bimëve në pjesë më të larta të malit, aq më i vogël është furnizimi me ujë për njerëzit afër pjesës fundore, përfshirë edhe për ujitje dhe kanalizime.

Bora bie dhe shkrihet këtu sezonalisht, dhe ne nuk e dimë se çfarë ndikimi do të ketë ndryshimi i bimësisë subnivel në këtë aspekt të ciklit të ujit, i cili është thelbësor sepse ky rajon, i njohur si "kullat ujore të Azisë", ushqen 10 lumenjtë më të mëdhenj në Azi, u shprehën studiuesit. 

Hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar se ekosistemet Himalayan janë shumë të ndjeshme ndaj ndërrimeve të bimësisë të shkaktuara nga klima. Rajoni Himalayan ka përqendrimin më të madh të akullit në Tokë, përveç zonave polare, dhe siguron rreth 86,000,000 metra kub ujë në vit.


Më të lexuarat