Secondary Adv

Marsi po humbet ujin me shpejt se mendohej

Share on Google+

Marsi po humbet ujin më shpejt sesa mendohej më parë, veçanërisht gjatë sezoneve të ngrohta dhe të stuhishme të planetit të kuq, pretendojnë studiuesit.   

 

Planeti i Kuq po humbet gradualisht ujin në atmosferën e tij të sipërme pasi rrezet e diellit dhe kimia i ndanë molekulat e ujit në atomet e hidrogjenit dhe oksigjenit. 

Këto atome më pas janë në gjendje të përdorin energjinë termike nga dielli për t'i shpëtuar gravitetit të dobët Marsian dhe largohen nga atmosfera. Shkencëtarët thonë se ekziston një rezervuar i madh i avullit të ujit në atmosferën marsiane, që vjen nga toka e ulët. 

Matjet treguan se xhepat e mëdha atmosferike janë madje në një gjendje të mbinxjerrjes, me atmosferën që përmban 10 deri 100 herë më shumë avuj uji sesa temperatura e tij duhet të lejojë teorikisht. Ata zbuluan se me këto ritme më të larta uji do të kishte më shumë të ngjarë të rrjedhë gjatë sezoneve të caktuara sesa të tjerët. 

Kur dielli ndez rezervuarët e mëdhenj të akullit në polet, avulli i ujit lëshohet në atmosferë. Molekulat e ujit më pas transportohen nga erërat drejt lartësive më të larta dhe më të ftohta. 

Marsi dikur kishte një cikël aktiv hidrologjik, siç dëshmohet nga veçoritë gjeologjike në sipërfaqen e tij, por nuk mban më sasinë e ujit të kërkuar për të prodhuar ngulitje të tilla gjeologjike.


Më të lexuarat