Secondary Adv

Sot pritet te ndodhe eklipsi i pare i Henes

Share on Google+

Vëzhguesit e qiellit do të kenë mundësinë të shohin eklipsin e parë hënor të dekadës pasi hija e jashtme e Tokës kalon mbi Hënën e plotë.  

 

 Nuk do të jetë një ndryshim i dukshëm pasi është një 'eklips pesumbral', ku vendoset hija e jashtme e shpërndarë e Tokës në fytyrën e Hënës. 

Në dallim nga një eklips total ose i pjesshëm, ku errësohet e gjithë ose një pjesë e Hënës, ndryshimi i vetëm i dukshëm do të jetë një hije e errët në të gjithë satelitin natyror. Fenomeni do të fillojë rreth orës 17:00 GMT dhe pritet të përfundojë rreth orës 21:00 GMT megjithëse ka të ngjarë të shihet vetëm në mes të pikës rreth orës 19:00 GMT. 

Do të jetë më e dukshme në Evropë, Afrikë dhe Azinë Perëndimore dhe mund të shihet në qiellin lindje-verilindor, konfirmuan astronomët. Ekzistojnë midis dy dhe pesë eklipse hënore në vit dhe afërsisht një e treta e tyre do të jetë një eklips penumbral, thonë astronomët. 

Eklipset penumbra ndodhin kur Dielli, Hëna dhe Toka janë rreshtuar në mënyrë të papërsosur, duke bërë që hija e jashtme e tokës (penumbra) të hidhet mbi hënë. Kjo bllokon gjithashtu diellin që do të thotë se pjesët e dritës nuk mund të reflektojnë në sipërfaqen e hënës, duke e bërë atë të duket më e errët në qiell. 

Meqenëse penumbra është shumë më e dobët se thelbi i errët i hijes së Tokës, umbra, një eklips penumbral i Hënës është shpesh vështirë të dallohetpërveç një Hëne të plotë normale, sipas kohës dhe datës. Ekzistojnë tre lloje të eklipsit hënor: të pjesshëm, total dhe penumbral dhe secila ndodh rreth një e treta e kohës, sipas ekspertëve. 

Eklipsi tjetër i plotë hënor nuk do të jetë deri në maj 2021, por do të ketë një eklips diellor vjetor dhe të plotë këtë vit. Eklipsi vjetor do të jetë në qershor dhe mbulimi i përgjithshëm do të ndodhë në dhjetor. Hëna e plotë e radhës do të ndodhë më 9 shkurt, e cila njihet edhe si hëna e borës.


Më të lexuarat