Secondary Adv

Hidropanelet qe prodhojne uje nga ajri

Share on Google+

Një firmë me bazë në Arizona ka krijuar një teknologji e cila përdor panelet për të prodhuar ujë nga ajri i hollë.   

 

Zbuluar në CES javën e kaluar, teknologjia me energji diellore siguron qasje të pavarur jashtë rrjetit, në ujë të pijshëm të përsosur dhe mund të ndihmojë komunitetet të krijojnë burimin e tyre të qëndrueshëm, ku uji është i pakët ose i pasigurt. 

Prezantuar për herë të parë në vitin 2017, hidrocentralet e Zero Mass Water në masë përdorin energjinë diellore për të nxjerrë ujin nga avujt e kapur. Panelet nuk kërkojnë energji elektrike ose infrastrukturë të shërbimeve publike, që do të thotë se ato mund të instalohen kudo në botë për një zgjidhje të qëndrueshme jashtë rrjetit. 

Në CES 2020, Zero Mass Water zbuloi një model të ri banimi, të quajtur rexi, i cili është sa gjysma e madhësisë së një hidropaneli standard. Të optimizuar për prodhimin e ujit në çati, panelet mund të sigurojnë ujë në shtëpi, si dhe në shkolla dhe biznese. 

Hidropanelet punojnë duke adsorbuar avullin e ujit nga ajri mbi një material higroskopik. Aplikimi efikas i energjisë diellore bën që avulli i ujit të piqet nga materialet brenda hidropanelit, duke ngritur lagështinë relative në një avull kondensues pasiv. 

Materialet higroskopike tërheqin vetëm molekula të ujit duke e bërë ujin e lëngshëm të pastër. Porositë kanë nisur që prej momentit të prezantimit dhe instalimet janë planifikuar të fillojnë në verën e vitit 2020. 


Më të lexuarat