Secondary Adv

Ne Filipine po prodhohen tulla nga hiri vullkanik

Share on Google+

Ambientalistët në Filipine po përziejnë mbetjet vullkanike me mbeturinat plastike për të bërë tulla përmes së cilave do të rindërtojnë shtëpitë e dëmtuara.   

 

Hiri kombinohet me rërë, çimento dhe plastikë të hedhur, për të cilën zyrtarët thanë se u lejon atyre të bëjnë 5000 tulla në ditë në mënyrë që të rindërtojnë pjesë të qytetit që u rrënua nga shpërthimi shkatërrues. 

Shpërthimi, i cili ndodhi në 12 janar, detyroi rreth 120,000 njerëz përreth zonës të evakuohen. Retë e hirit shpërthyen më shumë se 60 milje në veri të vullkanit, duke arritur në Manila dhe mbyllën aeroportin kryesor të vendit me qindra fluturime të anuluara. 

Jo vetëm që zona ishte e mbuluar me hi të trashë, por Filipinet po luftojnë gjithashtu me një krizë mbeturinash, për të cilën zyrtarët thanë se ka gati 60 milion thasë me mbetje çdo vit. 

Ai është gjithashtu i goditur nga rreth 20 stuhi të mëdha në vit dhe tërmete të fuqishme të rregullta që së bashku vrasin qindra njerëz çdo vit. Për shkak të pozicionit të saj në zonën e Paqësorit 'Unaza e Zjarrit' meveprimtari sizmike, Filipinet kanë gjithashtu shpërthime periodike vullkanike. 

Me hirin vullkanik dhe plastikën të dy në furnizim të bollshëm, zyrtarët në Binan e shohin projektin e tyre si një vijë  argjendi. 


Më të lexuarat