Secondary Adv

Ne te ardhmen rruget do jene inteligjente

Share on Google+

Rrugët e së ardhmes do mund të marrin energji nga makinat për të fuqizuar dritat e rrugës, të zbulojnë shpejtësi të larta dhe të peshojnë automjetet ndërsa ecin.   

 

Një ekip ndërkombëtar i studiuesve nga SH.B.A, Tajvani dhe Spanja kanë krijuar një listë me dhjetë përparime teknologjike që mund të shfaqen në rrugët e ardhshme. 

Ata ekzaminuan teknologjitë që tashmë janë duke u zhvilluar, siç janë korsitë e karikimit në Suedi dhe rrjetet lokale që paralajmërojnë automatikisht makinat për rreziqet e ardhshme. Rrugët nuk janë më thjesht një entitet fizik, por diku për komunikim, sensibilizim dhe gjenerim të energjisë. 

Këto përparime do të ndihmojnë në zhvillimin dhe realizimin e transportit të zgjuar për qytetet e ardhshme të zgjuara. Kjo përfshin fuqizimin e dritave të rrugës në Londër me energji të shfrytëzuar nga makinatqë lëvizin përgjatë tyre. 

Një komponent kryesor i një qyteti të zgjuar është transporti, dhe ndërsa kompanitë përqendrohen në automjetet autonome, Toh dhe ekipi i tij po shqyrtojnë sipërfaqet ku ato udhëtojnë. Rrugët do të' fuqizohen 'me informacion-komunikim, inteligjencë dhe aftësi ndijuese që nuk ishin kurrë të mundshme dekada më parë. 

Në të ardhmen ata thonë se rrugët e zgjuara do të sjellin automatizim më të madh, efikasitet më të lartë të energjisë, përmirësim të sigurisë publike, ajër më të pastër, më pak aksidente dhe vdekje, dhe kështu përmirësimin e cilësisë së përgjithshme të jetës për banorët e qytetit.

Rrugët nuk do të shihen më si infrastrukturë statike por më tepër një "rrjet inteligjent", plotësisht i vetëdijshëm për situatën, kontekstin dhe mjedisin, pretendon ekipi.


Më të lexuarat