Secondary Adv

Kina nderton teleskopin me te madh ne bote

Share on Google+

Kina ka përfunduar vënien në punë të teleskopit më të madh dhe më të ndjeshëm në botë pas një testi produktiv tre vjeçar. 

 

Teleskopi sferik, ose FAST shkurt, do të ndihmojë për të zbuluar misteret e hapësirës që rrethojnë gjenezën dhe evolucionet e universit, me fjalë të tjera: ai do të kërkojë të huajt (ndër të tjera). 

I vendosur në qarkun e largët Pingtang në Guizhou, Kinë, ndërtimi i radio teleskopit të shpejtë filloi në vitin 2011. Ky është teleskopi më i madh në botë me një diametër prej gjysmë kilometri, sipas agjencisë shtetërore të lajmeve Xinhua. 

Teleskopi është i përbërë nga më shumë se 4,400 panele alumini të cilat janë të përkulura dhe të kthyera nga rreth 2,000 mekanizma. Gjithashtu është radio teleskopi më i ndjeshëm në botë, 2,5 herë më i ndjeshëm se çdo teleskop që funksionon aktualisht. 

Teleskopi do të lejojë shkencëtarët të zbulojnë yje më të panjohur, fenomene kozmike dhe ligje të universit, apo edhe të zbulojnë jetën jashtëtokësore. Ai do të përdoret për të kërkuar pulsarë, yje neutrale shumë të magnetizuara të rrotullimit që lëshojnë rrezet e rrezatimit elektromagnetik. 

Që nga viti 2017, ajo ka zbuluar tashmë dy dhe që prej atëherë ka zbuluar gjithsej 102 në pak më shumë se dy vjet.


Më të lexuarat