Secondary Adv

Janari shenoi rekorde globale te temperatures

Share on Google+

Muaji i kaluar ishte janari më i ngrohtë i regjistruar ndonjëherë, sipas të dhënave të lëshuara nga shërbimi i monitorimit satelitor të Bashkimit Evropian. 

 

Temperaturat globale ishin 0.03 ° C më të ngrohta se janari i mëparshëm  më i ngrohtë në 2016, zbuloi Shërbimi i Ndryshimit të Klimës së Kopernikut.

Në Evropë, rritja e temperaturës ishte më e theksuar, duke arritur në 3.1 ° C më të lartë se mesatarja 19-vjeçare midis 1981 dhe 2010, dhe 0.2 ° C më e ngrohtë se Janari më i ngrohtë i vitit 2007. Mesatarisht temperaturat ishin veçanërisht të larta mbi pjesët e mëdha të Evropës veri-lindore. 

Temperaturat ishin gjithashtu shumë më të larta se mesatarja në SH.B.A. dhe Kanadanë Lindore, mbi Japoninë dhe pjesë të Kinës Lindore dhe Azisë Juglindore, mbi New South Wales në Australi dhe mbi pjesët e Antarktidës. Por temperaturat ishin dukshëm nën mesatare mbi Alaska dhe Kanadanë veri-perëndimore, dhe mbi ishujt Baffin dhe Ellesmere në Kanada veri-lindore. 

Matjet globale të temperaturës së ajrit detar dhe temperaturës së sipërfaqes së detit ishin të dy afër vlerave kulmore respektive që ndodhën në kohën e El Niño 2015/16, që rritën temperaturën mesatare të sipërfaqes së Tokës me 0.12 ° C atë vit. 

Koperniku zbuloi muajin e kaluar se viti 2019 ishte viti i dytë më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë. Janari më i ngrohtë në rekord ishte në 1916, kur temperatura mesatare ishte 6.3 ° C. Kushtet e buta do të thoshin që numri i ditëve të ngricave të ajrit muajin e kaluar ishte shumë nën mesatare. 

Vetëm pesë ditë ngrica të përhapura të ajrit u regjistruan në janar 2020, numri më i ulët që nga viti 1990.


Më të lexuarat