Secondary Adv

Kete fundjave pritet dukuria e Super Henes

Share on Google+

Në orët e para të 9 shkurtit, Super Hëna e plotë do të shfaqet në qiellin e natës, teksa duket më e madhe dhe e shëndritshme se zakonisht.  

 

Një hënë e plotë ndodh kur Hëna ndodhet në anën e kundërt të Tokës si Dielli, që do të thotë se fytyra e saj është e ndriçuar plotësisht. 

Ndërkohë, gjatë ngjarjes, Hëna do të jetë gjithashtu në distancën më të afërt me planetin tonë, që do të thotë se do të shfaqet si më e madhe dhe më e shëndritshme në qiellin e natës. Super Snow Moon do të shfaqet në orët e para të 9 shkurtit, me kulmin zyrtar që do të ndodhë në 07:33 GMT. 

NASA tha: Hëna do të shfaqet e plotë për rreth tre ditë e përqendruar rreth kësaj kohe, nga e premtja në mbrëmje deri në mëngjes të hënën, duke e bërë këtë një fundjavë të Hënës së plotë. Ju mund të dëgjoni këtë hënë të plotë të veçantë të përmendur nga një sërë emrash, përfshirë Hënën e dëborës, ose Hënën e urisë.

Ndërsa hënat e plota ndodhin gjatë gjithë kohës, ngjarja e kësaj fundjave është caktuar të jetë një super-Hënë. Një super Hënë ndodh kur orbita e Hënës është më e afërt me Tokën dhe në të njëjtën kohë ajo është e plotë. NASA shpjegoi: Hëna rrethon Tokën në një elips, një ovale që e afron atë dhe e largon nga Toka ndërsa rrethohet. 

Pika më e largët në këtë elips quhet apogje dhe është rreth 405.500 kilometra nga Toka mesatarisht. Pika e saj më e afërt është perigee, e cila është një distancë mesatare prej rreth 363.300 kilometra nga Toka. 

Kur një hënë e plotë shfaqet në perigee, ajo është pak më e ndritshme dhe më e madhe se një hënë e plotë e rregullt, dhe kjo është ajo që quhet super Hënë.


Më të lexuarat