Secondary Adv

Krijohet gjeneratori qe prodhon energji nga uji

Share on Google+

Një pikë e vetme shiu mund të fuqizojë tani me energji 100 llamba të vogla LED, duke sjellë një risi për teknologjitë e prodhimit të energjisë.   

 

Gjeneratori i energjisë elektrike me bazë pikat ka një efikasitet të lartë të konvertimit të energjisë dhe densitet të energjisë mijëra herë më të madhe se sa homologët e tij. 

Zhvilluesit shpresojnë se teknologjia do të ndihmojë në trajtimin e krizës së energjisë në botë duke siguruar mënyra të reja për të shfrytëzuar energjinë mjedisore përreth nesh ujin dhe shiun. Gjeneratori mund të përdoret në ambiente të ndryshme ku uji takon një sipërfaqe të ngurtë. 

Hulumtimi ynë tregon se një rënie prej 100 mikrolitrash uji të lëshuar nga një lartësi prej 15 centimetra mund të gjenerojë një tension prej mbi 140 volt, tha autori kryesor. Fuqia e gjeneruar mund të ndezë deri në 100 llamba të vogla LED, shtoi ai. Kjo fuqi vjen në formën e energjisë kinetike me frekuencë ose lëvizje të ulët. 

Energjia kinetike e sjellë në ujë që bie është për shkak të gravitetit dhe mund të vlerësohet si e lirë dhe e rinovueshme. Ekipi përdor një material të quajtur polytetrafluoroethilen (ose PTFE) i cili ka një ngarkesë elektrike pothuajse të përhershme. 

Dizajni i gjeneratorit të energjisë përmban dy elektroda, njëra alumini, tjetra e bërë me oksid kallaji me një shtresë PTFE, mbi të cilën gjenerohet ngarkesa.


Më të lexuarat